Engelse bisschop Egan vraagt synode over priesterschap

Een synode kan volgens bisschop Philip Egan suggesties formuleren voor een betere vorming, begeleiding en omkadering van priesters.
24/08/2018 - 13:35

Bisschop Philip Egan, van het Engelse bisdom Portsmouth, heeft een brief geschreven aan paus Franciscus waarin hij hem voorstelt om een buitengewone synode samen te roepen over het priesterleven en het priesterambt. Dergelijke synodes werden in 1965 door paus Paulus VI als adviesorgaan van de paus in het leven geroepen en worden sindsdien gemiddeld om het jaar of om de twee jaar gehouden.

De Engelse bisschop zegt dat zo’n overleg met kardinalen en afgevaardigden van de bisschoppenconferenties uit de hele wereld des te urgenter is omwille van de recente onthullingen over seksueel misbruik. Dit is een manier om daar constructief mee om te gaan. Mogelijke gespreksonderwerpen zijn de identiteit van bisschop en priester, de levenswijze van priesters en het priestercelibaat. De aanbevelingen van de synode, onder meer met betrekking tot de omkadering en de begeleiding van priesters, kunnen later een concrete weerslag krijgen in het kerkelijke recht en diocesane richtlijnen voor priesters.

Bron: The Tablet/Crux