Engelse legerbisschop verdedigt biechtgeheim

De Engelse katholieke legerbisschop Paul Mason gelooft niet dat de afschaffing van het biecht- en beroepsgeheim tot minder misbruik zal leiden.
26/10/2022 - 09:00

De Engelse katholieke legerbisschop Paul Mason verwerpt het in een rapport over seksueel misbruik geformuleerd voorstel om het biecht- en beroepsgeheim af te schaffen. Het rapport, Independent Inquiry into Child Sexual Abuse (IICSA) in Engeland en Wales, opgesteld onder leiding van prof Alexis Jay, stelt voor om burgers te verplichten om naar de overheid te stappen als ze een melding van seksueel misbruik van een kind of een dader ontvangen of er getuige van zijn dat een kind seksueel wordt misbruikt. Daarop mogen geen uitzonderingen zijn, ook niet voor vertrouwensrelaties zoals die van een psychiater of biechtvader. Het niét melden moet volgens het voorstel ook strafbaar zijn. In Australië en onder meer in Frankrijk werd al eerder geprobeerd om priesters te vervolgen als zij misbruik, waarvan zij tijdens een biechtgesprek op de hoogte zijn gebracht, niet melden. Priesters reageerden daarop dat zij nog liever naar de gevangenis zouden gaan dan het biechtgeheim te schenden. Het sacramentele biechtgesprek, staat te lezen in het rapport, kan nooit de mishandeling van kinderen rechtvaardigen of regeringsautoriteiten ervan weerhouden de maatregelen te nemen die nodig zijn om kinderen te beschermen. 

Bisschop Mason van zijn kant onderstreept het specifieke karakter en de vertrouwensrelatie tussen biechteling en biechtvader en stelt dat priesters geen vertegenwoordigers zijn van de staat, maar bemiddelaars van de vergeving van God. Hij is blij met het rapport, maar noemt het anderzijds onaanvaardbaar dat het sacrament van de verzoening zou worden ondermijnd. Het biechtgeheim is absoluut, al moeten geestelijken daders van seksueel misbruik aanmoedigen al het nodige te doen voor herstel. Bovendien gaat de belangrijke kans voor communicatie met de daders verloren als de biecht niet meer vertrouwelijk is. 

Bron: The Tablet