Enige rijdende preekstoel van België rolt opnieuw

De kerk van Sint-Pietersbanden in Wintershoven is sinds 1936 beschermd als monument.
21/01/2021 - 11:00
Sint-Pietersbandenkerk in Wintershoven
Sint-Pietersbandenkerk in Wintershoven © Wikipedia

De Sint-Pietersbandenkerk van Wintershoven (Kortessem), een kerkje in Haspengouw, wordt vanaf februari na een restauratie van een jaar opnieuw voor publiek opengesteld. De beelden en schilderijen worden na hun restauratie nog volop teruggehangen. In de nabije toekomst blijft het portaal met een draaitrap naar boven open. Daar kunnen de bezoekers van achter glas het geklasseerde kerkgebouw bewonderen, vertelt Ivo Quets, de voorzitter van de kerkfabriek.

De kerk in Wintershoven is ook de trotse bezitter van de enige rijdende preekstoel in ons land. De preekstoel kwam er op initiatief van een plaatselijke dorpspastoor in het begin van de vorige eeuw. De verplaatsing gebeurt met een katrol, waarmee het gestoelte heen en terug kan gerold worden. De pastoor nam destijds het initiatief omdat de middenbeuk van het neoromaanse kerkgebouw erg smal is en omdat de helft van de kerkgangers anders het altaar niet zou kunnen zien.

De oorsprong van de kerk gaat terug tot de 7de eeuw. Omstreeks 1200 werd er een eenbeukige, stenen, romaanse kerk gebouwd, waarvan de westgevel, twee zijgevels en de grondvesten van de muur aan de oostkant werden bewaard. In de 17de en de 18de eeuw volgden nog verschillende verbouwingen en uitbreidingen. Maar vooral tussen 1887 en 1893 vonden een ingrijpende restauratie en een vergroting plaats waardoor er een vrijwel nieuw, neoromaans gebouw ontstond.

Bron: Kerk&Leven/Het Belang van Limburg/Onroerend Erfgoed