Enzo Bianchi draagt leiding van Bose-gemeenschap over

Luciano Manicardi wordt de nieuwe prior van de Italiaanse oecumenische gemeenschap in het Italiaanse Bose.
29/01/2017 - 12:29
Enzo Bianchi, stichter van de oecumenische gemeenschap van Bose
Enzo Bianchi, stichter van de oecumenische gemeenschap van Bose © SIR

Enzo Bianchi, oprichter van de oecumenische gemeenschap van Bose (Noord-Italië), heeft op 25 januari zijn taak neergelegd als prior van de gemeenschap. Bianchi is 73 jaar. Naar eigen zeggen wilde hij deze stap al drie jaar geleden zetten. Hij wordt opgevolgd door Luciano Manicardi.

De bisschop van Albano heeft lof voor de beslissing van Bianchi. Hij noemt het een gebaar van respect en grote liefde voor de kloostergemeenschap.

De oecumenische gemeenschap van Bose, vernoemd naar het kleine stadje waar de gemeenschap is gevestigd, werd in 1968 door de katholieke leek Enzo Bianchi opgericht. De gemeenschap bestaat uit mannen en vrouwen van verschillende christelijke Kerken die er een monastiek leven leiden.

Drie sleutels tot succes

Volgens Bianchi zijn er drie belangrijke factoren die sterk bijdragen tot het succes van de gemeenschap.

Allereerst is er de grote dorst naar het Evangelie, die mensen tot bij onze gemeenschap brengt.

Daarnaast is er de aantrekkingskracht van de ‘lectio divina’, die een belangrijke plaats inneemt in onze gemeenschap. De derde reden is allicht de grote vrijheid van onze gemeenschap. Zo zijn we niet rechtstreeks afhankelijk van een bisschop. Iedereen in onze gemeenschap blijft tot zijn Kerk behoren. Zo blijven zowel orthodoxen als katholieken trouw aan hun bisschop.

Bron: SIR/Radio Vaticana (Duitstalig)

In 2015 verscheen bij Averbode de vertaling van Biachi's jongste boek In vrijheid en uit liefde. Bestel het boek. Lees de recensie.