Enzo Bianchi start nieuw ontmoetingsinitiatief

Enzo Bianchi geeft in een brief aan vrienden en kennissen toelichting bij zijn toekomstplannen.
30/04/2022 - 10:00
Enzo Bianchi, stichter van de oecumenische gemeenschap van Bose
Enzo Bianchi, stichter van de oecumenische gemeenschap van Bose © SIR

Enzo Bianchi, de stichter van de oecumenische monastieke gemeenschap van Bose, heeft in een brief aan vrienden en kennissen laten weten dat hij met steun van vrienden en dankzij een lening een boerderij heeft verworven in de gemeente Albiano. Daar wil hij naar eigen zeggen zijn laatste levensjaren doorbrengen, maar ook een nieuwe plaats van ontmoeting en broederlijkheid tot stand brengen. De Casa della Madia moet een centrum worden van spiritualiteit, ontmoeting en gastvrijheid.

De voormalige prior Enzo Bianchi had eerder op eigen initiatief het bestuur van de monastieke gemeenschap van Bose overgedragen. Maar later werd hij door een meningsgeschil en na een apostolische visitatie gedwongen om de gemeenschap na 55 jaar te verlaten. Tegenwoordig woont hij alleen in een huis aan de rand van Turijn. 

Volgens Bianchi is het nooit zijn bedoeling geweest om een eenzaam bestaan als kluizenaar te leiden. Daarom wil hij nu met een nieuw avontuur van start gaan. Tegelijk maakt hij duidelijk dat het niet de bedoeling is om het experiment van Bose nog eens over te doen. Ik wil opnieuw een leven leiden als monnik. In Albiano wil ik met andere broers en zusters die Bose hebben verlaten of op het punt staan te verlaten gestalte geven aan het Casa della Madia-project. Wij willen geen nieuw klooster opstarten, wel ver van de dagdagelijkse werkelijkheid samenkomen en samenleven op een plek van stilte, dialoog en gastvrijheid.

Bron: Il Fatto Quotidiano