Enzo Bianchi weg uit klooster in Bose

De stichter van de monastieke gemeenschap van Bose moet op bevel van het Vaticaan zijn eigen klooster verlaten.
28/05/2020 - 11:17
Enzo Bianchi
Enzo Bianchi © Philippe Keulemans

Enzo Bianchi (77), een van de bekendste spirituele auteurs van Italië, moet weg uit de door hem opgerichte monastieke gemeenschap in Bose. Volgens Italiaanse media gaf het Vaticaan hem, twee monniken en een moniale eerder van de maand het bevel om het klooster te verlaten. De beslissing is een voorlopig eindpunt van een periode met spanningen binnen de kloostergemeenschap over de uitoefening van gezag en het beheer van de monastieke gemeenschap. Het bevel is het resultaat van de visitatie in december en januari, waarbij de monniken werden ondervraagd over de interne problemen. Op 13 mei viel dan de beslissing en volgde het bevel voor de uitwijzing van de vier kloosterlingen, met onder meer dus de stichter.

Luciano Maniardi werd in 2017 verkozen tot opvolger van Enzo Bianchi als prior van de kloostergemeenschap. Maar daarna kwam het tot een openlijk conflict tussen hem en Bianchi, die het klooster in 1965 in de geest van het Tweede Vaticaans Concilie had opgericht. De gemeenschap bestaat uit mannen en vrouwen en probeert de kloostertradities van Oost en West met elkaar te verzoenen. Tegelijk werd er in Bose een Oecumenisch Centrum opgericht. Vandaag wonen er 90 mannen en vrouwen uit zes landen.

In 2014 werd de Belgische pater Michel van Parys, emeritus abt van Chevetogne, al eens als visitator naar Bose gestuurd. Ook toen al was er kritiek op het bestuur van de gemeenschap. Voorlopig blijft het klooster onder toezicht van Amedeo Cencini, die door paus Franciscus als afgevaardigde werd aangesteld. Bianchi blijft lid van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid onder de Christenen en voorzitter van het Vaticaanse Comité voor Culturele Samenwerking met de Oosterse Kerken.

Bron: KNA