Éric-Emmanuel Schmitt enthousiast over zijn gesprek met de paus

De filosoof en schrijver Éric-Emmanuel Schmitt looft paus Franciscus voor zijn inspanningen om een authentiek beeld te geven van het christendom.
17/11/2022 - 13:23
Éric-Emmanuel Schmitt
Éric-Emmanuel Schmitt © Wikipedia

De Frans-Belgische filosoof en schrijver Éric-Emmanuel Schmitt is erg enthousiast over de recente ontmoeting op 14 november 2022 met paus Franciscus. Schmitt kreeg de kans om een half uur lang met de paus in gesprek te gaan. Volgens hem verliep de dialoog in een open en erg ongedwongen sfeer. Ik zag een man die door zijn leeftijd noch door ziekte was verzwakt. Hij zag er stralend uit, ook al liep hij met mij naar de deur met vreselijke pijn in zijn heup. Maar je ziet dat hij die pijn onder controle heeft en volledig is toegewijd aan zijn taak. Hij draagt het christendom op zijn schouders. Schmitt vertelt dat hij al sinds het begin van het pontificaat sympathie heeft voor de Argentijnse paus, die zich voor de keuze van zijn pausnaam liet inspireren door Sint-Franciscus die ook Schmitt erg na aan het hart ligt.  

De ontmoeting komt er in de nasleep van de reis naar het Heilig Land, die Schmitt maakte op uitnodiging van de Uitgeverij van het Vaticaan (LEV). Hij verbleef de hele maand september in Jeruzalem. De paus nodigde hem uit om hem over zijn ervaringen te vertellen. Schmitt looft Franciscus om zijn universalisme, zijn daadwerkelijke bekommernis voor migranten en vluchtelingen, maar ook om zijn onverdroten oecumenische en interreligieuze inzet. 

Éric-Emmanuel Schmitt voelt zich ook sterk met paus Franciscus verbonden door hun gemeenschappelijke sympathie voor Charles de Foucauld, die op 15 mei 2022 heilig werd verklaard. Toen wij daar maandag over spraken, lichtte zijn gezicht ongelooflijk op. Zelf heb ik het geloof gevonden door in de woestijn in de voetsporen van Charles de Foucauld te stappen, voor een film over de kluizenaar. Ik ging de goddeloze Sahara binnen en kwam er gelovig uit. Door zijn geografische paden te volgen, verdwaalde ik en beleefde ik een mystieke nacht. Ik noem dat mijn 'nacht van vuur', om de uitdrukking van Pascal te gebruiken. Tot slot bewondert hij de paus omdat hij er niet naar streeft om anderen te bekeren, maar om te getuigen over het geloof. De andere heeft dan de kans om te kiezen of hij die weg al of niet wil volgen.

Bron: I.Media