Eritrea: bisschop Fikremariam Hagos Tsalim opnieuw vrij

Bisschop Fikremariam Hagos Tsalim van Segheneity zat sinds oktober 2021 in de gevangenis wegens zijn verzet tegen de oorlog.
29/12/2022 - 16:04

Mgr. Fikremariam Hagos Tsalim, de katholieke eparch (bisschop) van Segheneity in Eritrea, is opnieuw op vrije voeten. Hij zat sinds 15 oktober vorig jaar in de gevangenis. De 52-jarige bisschop werd toen samen met twee priesters zonder aanklacht opgesloten. De overheid had hem ook het recht ontzegd om zich te laten bijstaan door een advocaat.

De arrestatie gebeurde kort nadat bisschop Hagos Tsalim kritiek had geformuleerd op de inzet van Eritrese militairen in het conflict in Tigray, de noordelijk regio van buurland Ethiopië. Maar officieel werd geen enkele reden opgegeven voor zijn aanhouding.

Video

Op de video hieronder is de feestelijke verwelkoming te zien van de vrijgelaten bisschop Fikremariam Hagos Tsalim en priester Mihetrab Stefanos door aartsbisschop Mengestean Tesfamariam, samen met de andere katholieke bisschoppen van Eritrea en de oversten van verschillende kloosterordes en religieuze congregaties in de Kidane Mihret, de titelkerk van de aartsbisschop in Asmara.

Bron: Rodafà