Eritrea: mensenrechten moeten beter

Momenteel worden tienduizenden Eritreeërs zonder enige fatsoenlijke aanklacht of kans op eerlijk proces vastgehouden.
24/05/2022 - 15:08
Het dictatoriale regime in Eritrea blijft de druk op alle religies in het land opvoeren
Het dictatoriale regime in Eritrea blijft de druk op alle religies in het land opvoeren © Lasalle Lwanga District of Africa

Christian Solidarity Worldwide (CSW), Church in Chains (Ierland), de Eritrees-orthodoxe Kerk in het VK, Human Rights Concern-Eritrea en Release roepen de Eritrese regering naar aanleiding van de 31ste verjaardag van de onafhankelijkheid in een gezamenlijke oproep op een einde te maken aan de mensenrechtencrisis in het land. De ondertekenaars herinneren eraan dat de meeste kerkgemeenschappen in het land 20 jaar geleden werden verboden. Twee jaar geleden verbood de Eritrese regering alle praktijken die niet gelieerd zijn aan de katholieke, evangelisch-lutherse of orthodox-christelijke denominaties en de soennitische islam. Wij blijven ons ernstig zorgen maken over de aanhoudende onrechtvaardige, willekeurige en onbeperkte detentie van tienduizenden Eritrese burgers in barre omstandigheden, onder meer honderden christenen die uitsluitend vanwege hun geloof gevangen zitten.

De ondertekenaar dringen bij de regering aan op inspanningen opdat alle gewetensgevangenen in het land worden vrijgelaten, om Eritrese troepen uit Ethiopië terug te trekken en om de huidige termijn van Eritrea in de VN-Mensenrechtenraad te benutten om de volle steun te geven aan speciale procedures om de mensenrechtencrisis van het land aan te pakken. Elke burger is vrij om te genieten van alle rechten en vrijheden die geboden worden door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Internationale Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.

Bron: Premier Christian Radio