Eritrea: patriarch Antonios  overleden onder huisarrest

Patriarch Abune Antonios van de Eritrese Tehwado-orthodoxe Kerk werd in 2006-2007 afgezet op bevel van de Eritrese regering. 
11/02/2022 - 11:36
De Ethiopische patriarch Abune Antonios
De Ethiopische patriarch Abune Antonios © Oosters-orthodoxe Kerk

Patriarch Abune Antonios van de Eritrese Tehwado-orthodoxe Kerk is woensdag op 94-jarige leeftijd overleden. Zijn stoffelijke overschot werd overgebracht naar hetAbune Andreasklooster, waar gisteren donderdag al zijn uitvaart plaatsvond en waar hij zijn laatste rustplaats krijgt. Voor de uitvaartplechtigheid had zich een grote menigte verzameld.

Vele Eritrese orthodoxe gelovigen hadden grote afstanden afgelegd om de uitvaart bij te kunnen wonen. 

Patriarch Antonios werd op bevel van de Eritrese overheid uit zijn ambt ontheven omdat hij zich verzette tegen de herhaalde inmenging van de Eritrese regering in kerkelijke aangelegenheden. De kerkleider van een van de oudste kerken ter wereld weigerde destijds een 3.000-tal leden van de orthodoxe vernieuwingsbeweging Medhane Alem uit de Kerk te zetten. Hij protesteerde ook tegen de detentie in november 2004 van drie priesters van de vernieuwingsbeweging en hij verzette zich, tot ergernis van het bewind, ook fel tegen de aanstelling van Demitros, een regeringsgezinde leek, als zijn algemeen secretaris.

Patriarch Antonios verloor in augustus 2005 de administratieve controle over het patriarchaat en mocht alleen nog ceremoniële taken vervullen. In januari 2006 werd hij afgezet na geheime vergaderingen van de Heilige Synode, die tegen het kerkelijke wetboek in was samengeroepen. Hij mocht zijn ambtswoning niet verlaten tot 7 mei 2007. Toen werden zijn persoonlijke patriarchale insignes en ceremoniële kleding in beslag genomen. Tegelijk werd hij officieel onder huisarrest geplaatst en naar een geheime locatie in de Eritrese hoofdstad Asmara overgebracht. Maanden later werd hij illegaal vervangen door bisschop Dioscoros, een predikant die de steun kreeg van de Eritrese regering, maar die tot aan zijn dood in 2015 niet werd erkend.