Erkennings- en herdenkingsdag voor slachtoffers misbruik

Zaterdag 8 april is er in de basiliek van Koekelberg een nationale erkennings- en herdenkingsdag voor slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk.
06/04/2017 - 12:08
Esse est percipi van kunstenares Ingrid Rosschaert
Esse est percipi van kunstenares Ingrid Rosschaert © Tertio/Rik Devillé

Op initiatief van slachtoffers van seksueel misbruik en de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk (WMK), en in samenwerking met kardinaal Jozef De Kesel en de bisschoppen en religieuze oversten van ons land, wordt op zaterdag 8 april in de basiliek van Koekelberg een nationale erkennings-en herdenkingsdag georganiseerd voor de slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk.

Zoals er herdenkingen zijn van de twee wereldoorlogen en van de terreuraanslagen, zo is het nodig niet te vergeten wat misbruikslachtoffers is aangedaan. Dat kan maar door hun verhalen in de openbaarheid te brengen, door met hen mee te leven en door te erkennen wat gebeurd is. Zo’n gedenkmoment is bovendien een waarschuwing voor de kerk én de samenleving. Dat mag zich niet herhalen. Zulk leed moeten we trachten te voorkomen. Blijvende alertheid voor mogelijk misbruik is geboden, onderstreept Manu Keirse, voorzitter van de Interdiocesane Commissie voor de Bescherming van Kinderen en Jongeren, in een interview met Tertio van woensdag 5 april.

De erkennings- en herdenkingsdag opent om 11 uur met de onthulling van het kunstwerk Esse est Percipi (Zijn is waargenomen worden) van Ingrid Rosschaert als aandenken aan alle slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk. Daarna nemen slachtoffers, kardinaal Jozef De Kesel (aartsbisschop van Mechelen-Brussel), mgr. Johan Bonny (bisschop van Antwerpen), mgr. Guy Harpigny (bisschop van Doornik) en andere verantwoordelijken, onder meer van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk, het woord.

De plechtigheid duurt tot 12 uur en sluit af met een receptie tot 13 uur. Het namiddagprogramma, dat tot 16 uur duurt, is alleen toegankelijk voor slachtoffers en hun partner, begeleiders, bisschoppen, oversten, andere pastores en de teams van de opvangpunten. Het bestaat uit verschillende keuzemogelijkheden, onder meer het samenkomen in kleine groepen waarin slachtoffers, hulpverleners en kerkverantwoordelijken met elkaar van gedachten wisselen.