Erkent paus universele betekenis Maagd van de Armen?

Wordt de Maagd van de Armen van het Waalse bedevaartsoord van Banneux door paus Franciscus uitgeroepen tot patrones van de Werelddag van de Armen?
17/11/2019 - 14:39

Paus Franciscus is vandaag in Rome voorgegaan in een viering in het teken van de Werelddag van de Armen, de derde editie van een jaarlijks initiatief dat hij zelf tijdens het Jaar van Barmhartigheid in het leven heeft geroepen. Hij bepaalde toen dat de dag telkens op de voorlaatste zondag van het liturgische jaar in de hele wereldkerk zou worden gehouden. Tijdens de viering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome stond vanmorgen het beeld centraal van de Maagd van de Armen van het populaire bedevaartsoord Banneux. Zij is de patrones geworden van allen die op een of andere manier uit de samenleving worden gesloten. Het beeld, dat is opgesteld naast het biechtaltaar van de basiliek, is naar Rome overgebracht op suggestie van een Chileense priester en op aanbeveling van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie.

Een afvaardiging onder leiding van bisschop Jean-Pierre Delville van Luik vertrok vrijdag al met het beeld vanuit Banneux naar Rome. De Belgische delegatie biedt de paus vandaag drie kopieën van het beeld aan: een van 1,65 cm voor de paus zelf, een dat hij aan een gemeenschap in Rome, in zijn thuisland Argentinië of elders als geschenk kan geven, en ten slotte een beeld van 1,35 meter dat voortaan jaarlijks in de Sint-Pietersbasiliek kan worden opgesteld, telkens als de Werelddag van de Armen er wordt gevierd.

Paus Franciscus erkende vanmorgen de universele betekenis van de Maagd van de Armen van Banneux voor de wereldkerk
Paus Franciscus erkende vanmorgen de universele betekenis van de Maagd van de Armen van Banneux voor de wereldkerk © Vatican Media

Hoop

Het ontstaan van de Mariacultus in het Waalse bedevaartsoord Banneux gaat terug tot de eerste verschijning van Maria aan de toen elfjarige Mariette Beco op 15 januari 1933. Op woensdag 18 januari 1933 verscheen zij een tweede keer en leidde Mariette al biddend tot aan een bron. Op 19 januari 1933 maakt Maria zich bekend als de Maagd der Armen. Tijdens de vier verschijningen die daarop volgden, vroeg zij onder meer om een kapel te bouwen. De laatste verschijning vond plaats op 2 maart 1933.

De boodschap van de Maagd van Armen kreeg een extra weerklank en betekenis omdat de verschijningen kort vóór de machtsovername door Hitler en de grote omwentelingen in Europa door de opkomst van het nazisme plaatsvonden. Nauwelijks 15 dagen na de eerste verschijning in Banneux kwam Hitler in Duitsland aan de macht. Europa kreunde toen al onder de gevolgen van de economische en financiële crisis van 1929. Al meer dan negentig jaar blijven zieken en armen ook van ver buiten ons land in Banneux toestromen om er hun zorgen aan Maria toe te vertrouwen en opnieuw moed te vatten. Ook vandaag nog blijft de Maagd van de Armen, tot ver buiten de landsgrenzen, hoop van zovele mensen.

 

De Maagd van Armen
De Maagd van Armen © N.D. de Banneux

Boodschap van Banneux kent wereldwijde weerklank

De grote pauselijke aandacht voor de Mariacultus in Banneux op de derde Werelddag van de Armen is allicht extra gewekt door de grote populariteit van Maagd van de Armen.

Zelfs in ons land is nauwelijks geweten dat er vandaag meer dan 6.700 kopieën van het beeld van de Maagd van de Armen zijn verspreid over 134 landen.

De Mariabeelden staan opgesteld op heuveltoppen, kruispunten, in krottenwijken, scholen en ziekenhuizen, tot in gevangenissen en weeshuizen. Wereldwijd zijn er 31 kopieën van de Verschijningskapel van Banneux. Zeventig parochies op de vijf continenten zijn toegewijd aan de Maagd van de Armen.

Rector Leo Palm van Banneux: Wij zijn blij met de grote verering wereldwijd. Maar wij waren toch verrast dat ons gevraagd werd om het beeld voor de Werelddag van de Armen naar Rome te brengen. Wij hopen dat de Maagd van de Armen wordt uitgeroepen tot patrones van de Werelddag van de Armen.