Ethiopië: voortbestaan van rotskerken van Lalibela in gevaar

Het complex van 11 uit de rotsen gehouwen kerken dateert uit de 12de eeuw en werd in 1978 erkend als Werelderfgoed.
19/04/2022 - 12:29
Een van de elf rotskerken van Lalibela in Ethiopië
Een van de elf rotskerken van Lalibela in Ethiopië © Vatican Media

Bisschop Abune Ermias van het bisdom Wollo en Kemise waarschuwt ervoor dat het voortbestaan van de wereldberoemde rotskerken van Lalibela door de aanhoudende oorlog in gevaar zijn.  In vredestijd, zegt de bisschop, worden deze kerken door duizenden Ethiopisch-orthodoxe christenen bezocht. Het complex van 11 ondergrondse kerken, in het begin van de dertiende eeuw uitgehouwen in de rotsen, werd in 1978 door de VN-cultuurorganisatie Unesco erkend als Werelderfgoed van de Mensheid.  

De site werd gebouwd in opdracht van koning Lalibela, die een nieuw Jeruzalem in Afrika wilde creëren toen moslims na hun veroveringen een einde maakten aan christelijke bedevaarten naar het Heilige Land.

Voordat de oorlog tussen het federale leger en de plaatselijke rebellen van Tigray uitbrak, kwamen op Pasen nog altijd tienduizenden orthodoxe gelovigen en toeristen naar het berggebied in het noorden van Ethiopië. In augustus 2021 werd de heilige stad door troepen van het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF) ingenomen. Bisschop Ermias van de Tewahedo-kerk waarschuwt ervoor dat de coronapandemie, maar vooral ook de oorlog tussen de federale regering en de Tigray-rebellen, ernstige gevolgen dreigt te hebben voor het voortbestaan van de site. De kerken in de bergen op 600 kilometer van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zijn van oudsher een belangrijke toeristische trekpleister en dus een bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar toeristen en zelfs de eigen gelovigen blijven nu massaal weg.

Bron: Kipa-Apic