EU moet middenveld in het Heilig Land blijven steunen

Europa mag de Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties niet in de steek laten.
30/11/2023 - 17:02
EU moet de mensenrechten in het Heilig Land blijven steunen
EU moet de mensenrechten in het Heilig Land blijven steunen © Broederlijk Delen

Broederlijk Delen heeft samen met Amnesty International en 98 andere organisaties een open brief (https://www.amnesty.eu/wp-content/uploads/2023/11/Joint-letter-Suspensi…) ondertekend waarin de bezorgdheid wordt uitgesproken  over de toenemende Europese druk op financiering voor het Palestijnse en Israëlische middenveld. ‘Verschillende Europese regeringen, waaronder Oostenrijk, Denemarken, Finland, Duitsland, Zweden, Zwitserland, en de Europese Commissie, kondigden de afgelopen weken aan dat zij de financiering van diverse Palestijnse en Israëlische middenveldorganisaties zouden opschorten of herzien. Deze beslissingen zijn gebaseerd op ongegronde aantijgingen dat deze fondsen zouden worden afgeleid om terreurorganisaties te financieren.’

Vooral Palestijnse Mensenrechtenorganisaties en middenveldorganisaties in het algemeen worden er door Israëlische kranten en onder impuls van NGO Monitor, een niet-gouvernementele organisatie uit Jeruzalem die  andere ngo's met een vermeende ‘ideologisch gemotiveerde anti-Israëlagenda’ een halt wil toeroepen, van beschuldigd dat zij steun van de EU en EU-landen zouden doorsluizen naar Palestijnse gewapende groeperingen.

Eigen onderzoeken van onder meer de EU naar die beschuldigingen konden geen enkele bewijs aan het licht brengen. De Europese Commissie gaf trouwens opdracht voor een nieuw onderzoek naar aanleiding van de gebuertenissen van 7 oktober. Opnieuw werden geen bewijzen gevonden. Volgens Broederlijk Delen bewijst dit nogmaals dat er voor die beschuldigingen geen enkel substantieel bewijs is. Maar tegelijk wordt op deze manier wel onophoudelijk getracht om het werk en de legitimiteit van de organisaties te ondermijnen. 

De ondertekenaars van de open brief vestigen de aandacht op de essentiële rol van deze Israëlische en Palestijnse organisaties voor het documenteren van mensenrechtenschendingen en het aansprakelijk stellen van de daders, zegt Broederlijk Delen: ‘Het verminderen of stopzetten van de fondsen aan deze organisaties is nefast voor de bescherming van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht in Israël en de bezette Palestijnse gebieden.

Hun werk is cruciaal voor het documenteren van schendingen door alle partijen, voor het aansprakelijk stellen van daders en het zoeken naar effectieve oplossingen voor slachtoffers en overlevenden.

Bovendien ondermijnt het verlagen van deze fondsen de wereldwijde geloofwaardigheid van de EU en haar lidstaten als voorvechters van de mensenrechten en het internationaal recht.’

Bron: Broederlijk Delen