Eugen Drewermann vraagt eerherstel voor Hans Küng

Paus Franciscus maakte eerder dit jaar de excommunicatie ongedaan van de doodzieke priester en schrijver Ernesto Cardenal.
28/04/2019 - 12:00
Hans Küng
Hans Küng © Ten Have

De Duitse theoloog Eugen Drewermann roept paus Franciscus en het Vaticaan in een paasgesprek op om de theoloog Hans Küng in ere te herstellen. Volgens Drewermann is Küng steeds een katholiek in hart en ziel, ook al viel hij bij de kerkleiding in ongenade omdat hij de onfeilbaarheid van de paus in vraag had gesteld. Küng ligt sinds de late jaren 1960 in conflict met het Vaticaan. Dat conflict bereikte in 1979 een hoogtepunt toen de Congregatie voor de Geloofsleer zijn leerbevoegdheid introk. Tot zijn emeritaat in 1996 werkte KÜng als onafhankelijke professor aan de universiteit.

Eugen Drewermann (78) zelf is niet van plan om terug te keren naar de katholieke Kerk. Hij kwam in de jaren 1980 in conflict met het Vaticaan. In 1991 herriep Rome zijn leerbevoegdheid. Daarop legde Drewermann zelf zijn priesterambt neer. In 2005 brak hij officieel met de katholieke Kerk. Daarop terugblikkend zegt hij: Jezus heeft ongetwijfeld het christendom gesticht. Maar ik geloof niet dat hij een kerk heeft opgericht.

Bron: Badischen Tagblatt/Kathpress.at