Europese Mariaheiligdommen overleggen in Banneux

Banneux is als enige Belgische bedevaartsoord aangesloten bij het netwerk Europese Netwerk van Mariaheiligdommen.
31/10/2023 - 10:47
De Europese Bedevaartverantwoordelijken in Banneux
De Europese Bedevaartverantwoordelijken in Banneux © Bisdom Luik

In het bedevaartsoord Banneux vond eind oktober de jaarlijkse bijeenkomst plaats van het netwerk van Mariaheiligdommen uit Europa. Het was de eerste keer dat het Europese netwerk voor zijn jaarvergadering in ons land te gast was. Het netwerk werd in 2003 met de steun van Rome opgericht op initiatief van Jacques Perrier, destijds bisschop van Tarbes en Lourdes (Frankrijk). 

Vandaag zijn er een twintigtal heiligdommen lid. Banneux is al van bij aanvang, en nog steeds, als enige Belgische bedevaartsoord aangesloten bij het netwerk. Tijdens de bijeenkomst in ons land waren 15 Mariaheiligdommen vertegenwoordigd door een dertigtal afgevaardigden uit 14 landen. Ook vertegenwoordigers van een Hongaars Grieks-katholiek heiligdom en het Anglicaanse deel van het bekende Britse Mariaheiligdom van Walsingham waren te gast. 

Bisschop Delville van Luik vertelde de aanwezigen over de verschijning van de Maagd van Banneux en de pauselijke nuntius in ons land, aartsbisschop Franco Coppola, getuigde over zijn ervaringen met Mariaheiligdommen en in het bijzonder in Mexico, waar hij tot voor zijn benoeming in Brussel nuntius was.

De jaarvergadering was voor de verantwoordelijken ook een kans om te getuigen en om te leren van elkaars ervaringen en de evolutie van de wensen van de pelgrims. De verantwoordelijke van het heiligdom van Sarragoza benadrukte het belang van heiligdommen als een plaats waar katholieken gemakkelijk een priester vinden, iemand om naar hen te luisteren en om in vertrouwen te nemen.

Bron: Bisdom Luik