Europese Raad: religie en levensovertuiging zijn essentieel recht

De Europese Unie breekt een lans voor de verdediging van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging.
22/08/2023 - 13:22
Het Europese Parlement in Brussel
Het Europese Parlement in Brussel © Persdienst EP

Naar aanleiding van de 'Internationale Dag voor slachtoffers van geweld op basis van hun geloof of levensovertuiging' (op 22 augustus) veroordeelt de Raad van Europa bedreigingen, fysieke aanvallen, moorden, discriminatie en vervolging, louter op basis van religie of levensovertuiging.  Ook 75 jaar nadat het recht op geloofs- en gewetensvrijheid in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd ingeschreven, blijft dergelijke vervolging plaatsvinden.

De Raad van Europa vraagt staten om geweld op basis van de geloofs- of levensovertuiging te bestrijden en om mensen die het slachtoffer zijn van religieuze vervolging en discriminatie te beschermen: ‘Religie mag nooit worden ingeroepen als rechtvaardiging voor het viseren van personen die tot minderheden behoren. De vrijheid van godsdienst of levensovertuiging en de vrijheid van meningsuiting zijn universele, onderling afhankelijke, onderling verbonden en elkaar versterkende rechten.’ 

De EU wijst tot slot nog op de sleutelrol van politici, maatschappelijke organisaties en particuliere bedrijven bij het opsporen en tegengaan van aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen individuen en groepen.

Bron: Europese Raad