Europese en Vlaamse animatoren bouwen samen aan Youthopia

Samen met hun Vlaamse collega’s zorgen vijftien buitenlandse animatoren voor een zomer vol spelplezier op vijf Don Boscospeelpleinen in Vlaanderen.
11/07/2016 - 15:48
© Don Bosco Jeugddienst

Traditiegetrouw draaien de Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen sinds de start van de zomervakantie alweer op volle toeren. Enthousiaste animatoren bezorgen er de kinderen de leukste tijd van de vakantie. Sinds enkele jaren biedt de Don Bosco Jeugddienst ook aan Europese animatoren de kans om deel uit te maken van dit speelpleingebeuren in Vlaanderen. Via het EVS-programma  van Erasmus+ kunnen er jaarlijks een 15-tal jongeren als vrijwilliger aan de slag op vijf  verschillende Don Boscospeelpleinen in Vlaanderen, zegt Lindsey Pinnock, stafmedewerker van Don Bosco Jeugddienst. De animatoren komen uit Malta, Tsjechië, Slovakije, Slovenië, Spanje en Duitsland en verblijven hier nog tot17 juli. Twee weken lang werken ze mee op een speelplein.

De taal van het spelen is universeel

Ook al is niet elk kind of animator het Engels machtig, toch slagen de Europese vrijwilligers er wonderwel in om samen te spelen en met de kinderen te communiceren, antwoordt Lindsey Pinnock op de voor de hand liggende vraag of de buitenlandse monitoren en de kinderen elkaar dan wel begrijpen. De taal van het spelen is immers universeel. Bovendien is de aanwezigheid van internationale animatoren ook voor de lokale speelpleinen een verrijking. De animatoren en kinderen leren bij over een andere cultuur, maar leren ze op deze manier ook nieuwe spelen kennen.

Weekend

Tijdens de weekends komen de Europese animatoren samen voor vorming, ontmoeting, ontspanning en reflectie. Ze kunnen dan hun ervaringen delen met anderen die dezelfde obstakels en uitdagingen zijn tegengekomen. Deze weekends worden begeleid door een groep van ervaren vrijwilligers van Don Bosco Jeugddienst.

Youthopia

Dit jaar kreeg het project de titel: Youthopia, legt Lindsey Pinnock uit. Enerzijds omdat Utopia, het boek van Thomas More, zijn 500ste verjaardag viert. Anderzijds omdat het geen utopie is dat jongeren zich nog steeds belangeloos en vrijwillig inzetten voor andere kinderen en jongeren.