Evangelische kerk in Hannover weigert glasraam van Schöder

Voormalig bondskanselier Gerhard Schröder weigerde op te stappen als voorzitter van de raad van commissarissen van Nord Stream AG.
06/03/2022 - 12:22
Gerhard Schröder met patriarch Kirill en Medvedev, het hoofd van de veiligheidsraad
Gerhard Schröder met patriarch Kirill en Medvedev, het hoofd van de veiligheidsraad © Wikipedia

Een evangelische gemeente in Hannover heeft donderdag beslist dat het project voor de plaatsing van een glas-in-loodraam voorlopig wordt opgeschort. Het glasraam wordt door de sociaaldemocratische politicus en voormalige SPD-voorzitter Gerhard Schröder, die van 1998 tot 2005 bondskanselier was, aan de gemeente geschonken als teken van dankbaarheid en erkenning. In de geest van de voormalige West-Duitse bondskanselier Willy Brandt zette de sociaaldemocraat Schröder zich onvermoeibaar in voor toenadering met Rusland en het regime van Vladimir Poetin. Alexej Navalny noemde hem zelfs ooit al spottend de loopjongen van Poetin. Toen hij zijn 60ste verjaardag vierde, kwam Poetin zelfs speciaal naar Hannover om mee zijn verjaardag te vieren. 

Die uitstekende banden met Poetin van de afgelopen 20 jaar kwamen Schröder de afgelopen week duur te staan. Vooral ook toen hij niet gehaast bleek om de Russische inval te veroordelen of om op te stappen als voorzitter van de raad van commissarissen van Nord Stream en hoofd van de raad van commissarissen van Rosneft, de oliemaatschappij waarvan het meerderheidsbelang in handen is van de Russische staat.

Schröder vertrouwde de opdracht voor het ontwerp van het glasraam toe aan de bekende schilder en beeldhouwer Markus Lüpertz, waarmee hij goed bevriend is. Het glas-in-loodraam is al voltooid en heeft 150.000 euro gekost. Maar gezien het standpunt van Gerhard Schröder over de huidige oorlog in Oekraïne, ziet de kerkraad niet langer een reden om de financiële steun voor het raam van de kunstenaar Markus Lüpertz te accepteren, reageerde de voorzitter van de kerkraad, Martin Germeroth. Wij zullen de schenking teruggeven en zoeken naar een andere manier van financiering. Ook dominee Marc Blessing, de voorganger van de gemeente, reageerde dat er geen alternatief was dan dit vergiftigde geschenk te weigeren, vooral ook omwille van de minachting van Poetin voor het internationale recht en de mensenrechten.

Bron: Domradio