Ex-anglicanen in Groot-Brittannië krijgen eigen katholieke bisschop

Katholiek geworden ex-anglicanen hadden al een ‘persoonlijk ordinariaat’ (niet-territoriaal bisdom). Nu wordt David Waller hun eerste bisschop.
27/06/2024 - 14:00

David Waller werd op 22 juni in Westminster Cathedral in Londen tot bisschop gewijd voor het 'Ordinariaat van Onze Lieve Vrouw van Walsingham'. 

Het was paus Benedictus XVI die in 2009 de oprichting mogelijk maakte van een persoonlijk ordinariaat voor anglicanen die rooms-katholiek wilden worden. Een persoonlijk ordinariaat is als een bisdom, maar dan zonder afgelijnd territorium. Het ordinariaat bood ex-anglicanen de mogelijkheid om in eenheid met de katholieke Kerk te leven en toch enkele anglicaanse tradities en liturgieën te behouden. Tot nu toe had het ordinariaat geen bisschop, maar stond een 'priester-ordinaris' aan het hoofd. 

Bisschop David Waller is zelf een katholiek geworden ex-anglicaan. Hij werd in 1992 priester gewijd in de anglicaanse Kerk en stapte in 2011 over naar de katholieke Kerk. 

De bisschopswijding van Waller werd bijgewoond door maar liefst 70 katholieke en 3 anglicaanse geestelijken. Voorgangers waren de zwaargewichten kardinaal Víctor Manuel Fernández, prefect van het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer, en kardinaal Vincent Nichols, voorzitter van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales. 

Waller vertelde aan OSV News dat zijn wijding een einde maakt aan geruchten 'dat Rome een einde zou maken aan ons ordinariaat, dat het gewoon een pauselijke gril was die niemand wilde'. 

We zijn nu voorbij het vooroordeel dat dit alleen maar gaat over ontevreden anglicanen die een getto zoeken in de katholieke Kerk. 

Bisschop David Waller

Het ordinariaat is volgens de nieuwe bisschop integendeel een voorbeeld van 'gerealiseerde oecumene'. Het biedt een religieuze thuis aan katholieke ex-anglicanen die soms op onbegrip stuiten vanwege zowel anglicanen als katholieken. 

Bronnen: KN