Ex-butler van de paus Benedictus XVI Paolo Gabriele overleden

Paolo Gabriele, de butler van paus Benedictus XVI lag mee aan de basis van 'Vatileaks' omdat hij vertrouwelijke documenten lekte.
25/11/2020 - 11:10
Sint-Pietersbasiliek
Sint-Pietersbasiliek © Vatican Media

Gewezen pauselijke butler Paolo Gabriele is op 54-jarige leeftijd overleden. De man lag in 2012 als een van de sleutelfiguren mee aan de basis van Vatileaks. Onder de schuilnaam De kraai (corvo in het Italiaans) had hij – naar eigen zeggen uit liefde voor de Kerk en de paus - vertrouwelijke documenten van de paus aan de Italiaanse journalist Gianluigi Nuzzi doorgespeeld. Die documenten maakten de diepe interne verdeeldheid binnen de Romeinse Curie en de weerstand tegen de hervormingsplannen van de paus duidelijk. Vatileaks bracht bovendien ernstige gevallen van fraude aan het licht.

Paolo Gabriele werd in oktober, na een onderzoek van 11 maanden, door een Vaticaanse rechtbank wegens heling tot een gevangenisstraf van 18 maanden veroordeeld. Bij een huiszoeking in zijn woning waren duizenden fotokopieën van vertrouwelijke documenten gevonden. De toenmalige paus Benedictus XVI, die hem als een lind van zijn eigen familie beschouwde, schonk Paolo op 22 december 2012, niet eens drie maanden later, gratie naar aanleiding van Kerstmis. Dankzij de bemiddeling van de paus kon hij aan de slag als medewerker van het Bambino Gesu, het wereldberoemde kinderziekenhuis van het Vaticaan.

Tot op vandaag blijft onduidelijk of Paolo Gabriele, die in 2006 als butler aan de slag ging, destijds alleen heeft gehandeld. Tot aan zijn dood heeft hij elke betrokkenheid van anderen ontkend. Hij is gestorven aan kanker en laat een vrouw en drie kinderen achter.  

Bron: Corriere della Sera/KNA