Ex-jezuïet Rupnik mag priester blijven in thuisland Slovenië

De geestelijke, die in opspraak kwam wegens seksueel en machtsmisbruik, kan zijn priestertaken voortzetten in Koper, waar hij in 1954 werd geboren.
26/10/2023 - 15:36
De jezuïet Rupnik werd vooral bekend dankzij zijn mozaïekkunst
De jezuïet Rupnik werd vooral bekend dankzij zijn mozaïekkunst © Vatican Media

Pater Marko Rupnik, de Sloveense kunstenaar en theoloog die uit de jezuïetenorde werd gezet na klachten wegens seksueel en machtsmisbruik, is als priester geïncardineerd in het bisdom Koper, Slovenië. Dat wil zeggen dat het bisdom hem opneemt als priester, en hij er dus ook als priester kan functioneren.

Rupnik werd in juni uit de Sociëteit van Jezus ontslagen vanwege zijn weigering om de gelofte van gehoorzaamheid na te leven. Daardoor bevond hij zich in de abnormale positie van een priester zonder kerkelijke meerdere. Door de incardinatie in het bisdom van zijn geboortestreek is dat nu opgelost.

De aankondiging komt kort nadat het vicariaat Rome een (controversieel) rapport publiceerde over het Centro Aletti, het kunstencentrum van de mozaïekkunstenaar. Dat onderzoek kwam tot de conclusie dat er in het Aletti Centrum altijd een gezond gemeenschapsleven heeft bestaan, ‘vrij van bijzondere kwesties en ondanks het feit dat de leden bedroefd zijn door de ontvangen beschuldigingen tegen de stichter’.

Hoewel hij een tijdlang werd geëxcommuniceerd en zowel in zijn vaderland als in Italië wordt beschuldigd van meerdere gevallen van mishandeling, is Rupnik niet gelaïciseerd. Daardoor blijft hij in aanmerking komen om in het publiek priestertaken te blijven vervullen.

De werken van Rupnik, vooral mozaïeken, zijn over de hele wereld te zien. Het Braziliaanse bedevaartsoord Aparecida liet eerder al weten dat ze de werken aan een grote mozaïekcyclus van de kunstenaar stopzet.

Bron: Katholisch.de/Avvenire