Excuses van anglicaanse aartsbisschop Justin Welby

Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby gebruikte erg krachtige, maar ongelukkige woorden om de ernst van de situatie duidelijk te maken.
05/11/2021 - 09:00
Aartsbisschop Welby
Aartsbisschop Welby © Lambeth Palace

Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury en geestelijke leider van meer dan 70 miljoen anglicanen wereldwijd, heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor een wel heel ongelukkige vergelijking. Aartsbisschop Welby, die eerder zijn sporen verdiende in de olie-industrie, riep de wereldleiders op tot dringende actie. Daarbij liet hij zich ontvallen dat het nalaten van klimaatmaatregelen erger zou zijn dan de passiviteit van wereldleiders bij de nazigruweldaden tegen de Joden.

Hij voegde eraan toe dat mensen later veel strenger zullen zijn in hun oordeel over de nalatigheid van de politieke leiders vandaag dan in hun beoordeling over de politici van de jaren '30. Wij dreigen ons schuldig te maken aan een indirecte genocide door nalatigheid, roekeloosheid die uiteindelijk ook onszelf of onze kinderen en kleinkinderen zal treffen.

Na de verontwaardigde reacties van Joodse organisaties bood aartsbisschop Welby meteen daarna zijn verontschuldigingen aan voor de ongelukkige vergelijking. Hij benadrukte dat het uiteraard nooit zijn bedoeling is geweest om de ernst van Holocaust voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog te relativeren. Het spijt mij als ik door mijn ongelukkige keuze van worden Joden zou hebben beledigd.

Bron: Premier Christian Radio