Excuses van de leiding van de katholieke Kerk in Ierland
De Bisschoppenconferentie van Ierland (ICBC) heeft haar verontschuldigingen aangeboden naar aanleiding van het eerder van de week voorgestelde rapport over opvangtehuizen voor ongewenst zwangere moeders en hun kinderen, en sociale centra die tot 1998 voornamelijk door zustercongregaties namens de katholieke Kerk werden geleid.
De Ierse overheid gaf opdracht tot een rapport naar aanleiding van de ontdekking van de menselijke resten nabij een dergelijk moeder-en-kindopvanghuis in Tuam. Volgens dat rapport lag het sterftecijfer in de instellingen 15 procent hoger dan in de rest van Ierland en hebben de verwaarlozing en mishandeling in de opvanghuizen in de 20ste eeuw aan minstens 9.000 kinderen het leven gekost. In de tehuizen, die veelal werden geleid door zusters die veel te weinig middelen hadden en ook nauwelijks steun kregen, heerste volgens het rapport een harde, koude en onverschillige atmosfeer.
In de jaren 1930 en 1940 stierven meer dan 40 procent van de kinderen in moeder- en babyhuizen vóór hun eerste verjaardag.
Aartsbisschop Eamon Martin, de voorzitter van de ICBC, zei in een eerste reactie dat het rapport duidelijk maakt waartoe een cultuur van stigmatisering, veroordeling en afwijzing van mensen kan leiden. De katholieke Kerk, maar ook andere delen van de samenleving, hebben zich in het verleden schuldig gemaakt aan de minachting van ongehuwde vrouwen. Dit rapport documenteert een zwart hoofdstuk uit de geschiedenis van de Kerk en de samenleving. Het legt de cultuur bloot van isolatie, geheimhouding en sociale uitsluiting waarmee ongetrouwde moeders en hun kinderen in dit land werden geconfronteerd. Ik bied namens de katholieke Kerk onvoorwaardelijk mijn excuses aan voor de langdurige pijn en emotionele nood bij de overlevenden en al wie getroffen en verwond is geworden. Samen moeten we de vraag stellen: hoe kon dit gebeuren?
Bron: Crux/Vaticannews.va