Expert Zollner reageert op misbruikstelling in The Economist

Jezuïet en expert misbruikpreventie Zollner weerlegt stelling dat verplicht priestercelibaat de belangrijkste oorzaak van seksueel misbruik zou zijn.
09/08/2022 - 16:52

Hans Zollner s.j., de directeur van het Instituut voor Antropologie – Interdisciplinaire Studies over Menselijke Waardigheid en Zorg (IADC, voorheen het Centrum voor Kinderbescherming), weerlegt met klem de stelling die in de, op 16 juli in The Economist  gepubliceerde opiniebijdrage, The Unending Storm werd geponeerd.  Het artikel stelt dat het (verplichte) priestercelibaat de belangrijkste oorzaak is van het seksuele misbruik in de rooms-katholieke Kerk. De bijdrage zorgde meteen voor een enorme ophef én een storm van kritiek. 

In zijn wederwoord schrijft Hans Zollner dat hij de poging van de auteur om de oorzaken van het seksueel misbruik te doorgronden waardeert, maar dat zijn stelling echt heel kort de bocht gaat. Het priestercelibaat is niét de belangrijkste oorzaak van het seksueel misbruik van minderjarigen en Zollner benadrukt dat die hypothese ook wetenschappelijk onhoudbaar is. Hij verwijst onder meer naar onafhankelijke onderzoeken en overheidsrapporten, o.a. in Australië, die concluderen dat de afschaffing van het verplichte celibaat weinig zou veranderen. Ook de veronderstelling van The Economist dat er bij de protestantse en orthodoxe Kerken en andere christelijke gemeenschappen, waar geestelijken mogen huwen, minder misbruik zou zijn is volgens de jezuïet wetenschappelijk allerminst onderbouwd. Hij verwijst daarvoor naar onderzoeken die aantoonden dat het misbruik door protestantse geestelijken niet noemenswaardig lager lag dan bij katholieke priesters. 

Wonderoplossing

De directeur van het Instituut voor Antropologie, dat verbonden is aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome, verzet zich tegen de stelling dat de afschaffing van het priestercelibaat een wonderoplossing zou zijn in de strijd tegen seksueel misbruik van minderjarigen. Hij noemt die veronderstelling zelfs ronduit gevaarlijk omdat ze een rem kan zetten op institutionele hervormingen, vooral op de manier waarop 'macht' wordt uitgeoefend, die absoluut noodzakelijk zijn om definitief komaf te maken met misbruik. Het kerkelijke instituut kreeg in het verleden al te vaak voorrang op de individuen, waardoor een cultuur ontstond die sterk heeft bijgedragen tot het toedekken van seksueel misbruik. 

De jezuïet en specialist van de bestrijding van misbruik bemerkt nog dat zijn instituut juist die tekortkomingen tracht te bestrijden en grondig onderzoek doet naar de oorzaken van het misbruik. Daarbij bezitten wij niet de illusie dat wij wonderoplossingen gaan vinden en beseffen wij dat een cultuur waarin er absoluut geen misbruik meer is een illusie is. Maar wij kunnen er wel toe bijdragen om de kansen te beperken, om het misbruik quasi onmogelijk te maken en om de slachtoffers steeds voorrang te geven. 

Bron: The Economist