Explosie van spirituele retraites in Frankrijk

Je voor een tijdje terugtrekken in een klooster of abdij is een echte rage in Frankrijk. Ontdek de 10 mooiste retraiteoorden van Frankrijk.
26/02/2024 - 15:33
Abbaye Notre-Dame de Sénanque in 2022
Abbaye Notre-Dame de Sénanque in 2022 © CC Chris Down via Wikimedia Commons

Elke vrijdag tussen 21 en 23 uur is er een piek in de bezoekersaantallen en registraties op RITRIT. Die Franse website kan je zien als de Airbnb voor kloosterverblijven. De peik is niet toevallig, want net op dat moment wordt 'Bienvenue au monastère' uitgezonden op de Franse zender C8. Daarin delen 6 Franse tv-sterren een week de stilte van een Corsicaans klooster.

Augustin Marbacher, Directeur Partnerschappen bij RITRIT, spreekt van een echte rage: 'We zien een echte explosie.' Waren er in 2021 nog 2.400 boekingen op Ritrit, dan steeg het aantal in 2022 naar 16.625 en in 2023 zelfs naar 51.387. Voor de maand januari 2024 alleen al zijn er 8.130 boekingen voor een retraite.

Volgens religiesocioloog Isabelle Jonveaux zit het fenomeen al enkele jaren of zelfs decennia in de lift. 'De trend gaat hand in hand met die van persoonlijke ontwikkeling', legt ze uit. 'Naast een praktiserend publiek dat op zoek is naar verdieping van hun geloof, is er ook een substantieel publiek dat op zoek is naar zichzelf. Het is erg in de mode.'

Gastenpaters van abdijen en kloosters bevestigen dat het publiek steeds diverser wordt. 

'We verwelkomen bijvoorbeeld veel mensen die een burn-out hebben.'

'Het feit dat ze hier een levensritme volgen, begeleid worden door een broeder en in stilte kunnen leven, vormen voor hen vaak een echte reddingsboei', legt broeder Pierre-Marie uit, gastenbroeder van de benedictijnerabdij van Fleury in Saint-Pierre (Loiret).

Isabelle Jonveaux verklaart de belangstelling voor abdijen en kloosters onder andere door het feit dat mensen die wat verder van religie verwijderd zijn ze als gastvrijer ervaren dan de plaatselijke parochie. Het behoort ook tot de traditie en spiritualiteit van veel religieuze ordes om gasten te verwelkomen. Al kan de nieuwe rage die traditie ook wel onder druk zetten, waarschuwt de religiesociologe.

'Het is voor gemeenschappen noodzakelijk dat ze het contemplatieve kader bewaren dat eigen is aan hun roeping van religieuzen die zich uit de wereld terugtrekken.

Top 10 van Franse retraiteplaatsen

Volgens de Franse krant La Croix zijn dit de 10 mooiste adressen voor een spirituele retraite in Frankrijk. 

  1. Notre-Dame de l’Hermitage
  2. Le Foyer de Sufferchoix
  3. Abbaye de Lérins
  4. Abbaye Saint-Pierre de Solesmes
  5. Abbaye de Rhuys
  6. Abbaye Notre-Dame de Sénanque
  7. Centre spirituel de Penboc’h
  8. Foyer de charité de La Flatière
  9. Prieuré Sainte-Foy de Conques
  10. Abbaye Notre-Dame de Bonneval

 

Vind en boek je retraiteplaats via RITRIT

 

Bronnen: La Croix (Frans) - La Croix (Frans)