Expo over clandestiene christenen in Japan
In een museumruimte aan de oudste kerk van Nagasaki loopt een tentoonstelling over de verborgen christenen van Japan. De benaming verwijst naar katholieken die de gewelddadige onderdrukking in het begin van de 17de eeuw overleefden en daarna meer dan twee eeuwen hun geloof ondergronds en clandestien moesten beleven. Die geschiedenis werd onlangs verteld in de film Silence, die voor verschillende Academy Awards werd voorgedragen.
Een van de meest opmerkelijke tentoongestelde beelden is de Maria Kannon, een boeddhistische figuur die de Maagd Maria vertegenwoordigt en door ondergrondse katholieken ter verering werd gebruikt. Vele brieven en documenten uit de tentoonstelling werden op fragiel rijstpapier geschreven. Zij werden in het begin van de 20ste eeuw verzameld door pater Mario Marega, een missionaris in Japan. Ze werden hersteld door de archieven en de bibliotheek van het Vaticaan.
Het christendom werd in 1549 naar Japan gebracht en er ontstond al snel een bloeiende kerkgemeenschap. Maar onder het bewind van shogun Toyotomi Hideyoshi brak een genadeloze vervolging uit. Hideyoshi's opvolger Tokugawa Ieyasu besloot het christendom volledig uit Japan te verbannen. Tussen 1614-1640 werden naar schatting 6.000 martelaars omgebracht. Vanaf dan namen de machthebbers aan dat het christendom was uitgeroeid.
Toen omstreeks 1865 missionarissen terugkeerden naar Japan, ontdekten zij dat er een verborgen gemeenschap van tienduizenden christenen bestond, die haar geloof 250 jaar lang zo goed als in het geheim had beleefd.
Bron: Christian Today