Externe directeur volgt pater-brouwer op in Westvleteren

Volgens abt Manu Van Hecke heeft de aanstelling van de commerciële directeur geen ingrijpende gevolgen.
18/10/2023 - 11:56
Trappist Westvleteren
Trappist Westvleteren © Sint-Sixtusabdij Westvleteren

De Sint-Sixtusabdij, die wereldbekend is dankzij de trappist van Westvleteren, heeft Alain Monteyne aangesteld als nieuwe directeur. Hij krijgt onder meer de dagelijkse leiding van de brouwerij. Daarmee wordt de brouwerij voor het eerst in bijna tweehonderd jaar niet langer geleid door een pater-brouwer. Het eerste Sint-Sixtusbier werd in 1839 gebrouwen.

Alain Monteyne beschikt over een rijke ervaring in de voedingsindustrie. Hij werkte onder meer voor Vandenbogaerde, Clarebout Potatoes, Debaenst en BonMush. Voortaan wordt hij verantwoordelijk voor de wereldse belangen van de abdij.

Monteyne is 58 jaar en afkomstig uit Ieper. Volgens de abt zal zijn aanstelling echter niet voor ingrijpende veranderingen zorgen. ‘De externe directeur krijgt onder meer ook de opdracht om de brouwerij voor te bereiden op toekomstige uitdagingen.’


Ora et labora

Volgens de kloosterregel – het bekende ora et labora - moeten de trappisten voorzien in eigen onderhoud. Die combinatie zorgde ervoor dat de kloosterlingen met hun brouwerij van start gingen, waar tot op vandaag het bekende trappistenbier wordt gebrouwen. Maar ook de trappisten van Westvleteren worden een dagje ouder. Het was dus allerminst evident dat er nog iemand uit de kloostergemeenschap met 19 monniken leiding zou blijven geven aan het zakelijke en commerciële beheer van de abdij, waaronder het patrimonium, de contacten met andere ondernemingen en natuurlijk ook de brouwerij zelf. Uiteindelijk werd een vacature uitgeschreven. Daarin stond dat de abdij zocht naar een ‘verbindende manager met passie voor bier, respect voor het geestelijke en zéker geen forse groeiambities voor de brouwerij.’ 

Tijdens sollicitatiegesprekken viel de keuze uiteindelijk op de Ieperling. Bij de start van zijn nieuwe job vertelde hij maandag dat hij aanvankelijk vooral tijd wil nemen om vertrouwd te raken met de werking. Ook onder zijn leiding zal de brouwerij geen winst- of productiemaximalisering nastreven. Dat impliceert dat de productie ook in de toekomst beperkt blijft tot 7.500 hectoliter per jaar.

Bron: Sint-Sixtusabdij Westvleteren /DS/GVA