Extra feestdag in Ierland

Na een campagne op sociale media krijgt Ierland een dag vakantie op de feestdag van Sint-Brigida, de enige vrouwelijke beschermheilige van Ierland.
28/01/2022 - 09:00
De Heilige Brigida van Ierland
De Heilige Brigida van Ierland © r.r.

De Ierse regering heeft beslist dat de feestdag van Sint-Brigida - ook Bridget van Kildare of Muire na nGael, wat Maria van de Ieren betekent, genoemd - op 1 februari, vanaf volgend jaar een feestdag wordt. Een alternatief voorstel om in november een feestdag in te voeren, die zou samenvallen met Thanksgiving, dat in de VS op de vierde donderdag van november wordt gevierd, werd afgewezen. 

De viering van de nieuwe feestdag staat volgend jaar nadrukkelijk in het teken van de eerstelijnswerkers en de herdenking van alle coronadoden. Tegelijk krijgen alle gezondheidswerkers in Ierland, die tijdens de coronapandemie dankzij hun inspanningen het land mee recht hebben gehouden, nog in de loop van dit jaar een bonus van 1.000 euro. 

Het was de bedoeling om de feestdag al vanaf dit jaar in te voeren, maar omwille van de coronapandemie krijgt de viering van Saint Patrick's Day op 17 maart een verlenging op 18 maart. Dankzij de wijdverspreide verering voor Sint-Brigida telt Ierland nu 11 officiële feestdagen, terwijl er dat in de meeste Europese landen 12 zijn. Traditioneel wordt de heilig verklaarde stichtster van abdij van Kildare en geloofsverkondigster op vele plaatsen in Ierland met veel luister gevierd, ook al omdat haar feestdag voor de Ierse bevolking het einde van de winter en het begin van de lente markeert. 

Bridget of Brigida werd omstreeks 451 na Christus geboren. Zij leefde in de tijd van Saint Patrick en speelde een belangrijke rol in de bekering van de Ierse stammen tot het christendom. Zij wordt gehuldigd voor de organisatie van het religieuze leven voor vrouwen in Ierland, omdat zij omstreeks 480 na Christus met zeven  metgezellen in Kildare een van de eerste kloosters in Ierland heeft gesticht. Zij stierf er op 1 februari 525.

Bron: The Tablet