Farizeeën waren niet de grote tegenstanders van Jezus

Een groep internationale specialisten wil het cliché van de farizeeën als rabiate tegenstanders van Jezus vanuit historisch perspectief corrigeren.
26/04/2019 - 12:50

Van 7 tot 9 mei vindt op initiatief van het Pauselijke Bijbelinstituut in Rome een internationaal colloquium plaats over Jezus en de farizeeën. De bijeenkomst richt zich in eerste instantie tot Bijbelspecialisten, maar ook tot mensen die betrokken zijn bij de joods-christelijke dialoog.

Michael Kolarick s.j., de rector van het Pauselijke Bijbelinstituut, beklemtoont het belang van de bijeenkomst, vooral voor de relatie met het Jodendom. Wij willen de relatie tussen Jezus en de farizeeën in een correct historisch perspectief plaatsen. Dat heeft ook consequenties voor onze relaties met het Jodendom vandaag. In de eerste sessies buigen de deelnemers zich over de betekenis van het begrip farizeeër in de verschillende talen. In het tweede deel wordt nagegaan wat de kerkvaders over de farizeeën zeggen, maar ook hoe zijn in de passiespelen, de literatuur, de film en de handboeken van het godsdienstonderwijs vandaag worden voorgesteld. Tot slot gaan de deelnemers na hoe in de toekomst een correcter beeld van de farizeeën kan geschetst en doorgegeven worden.

Kolarick herinnert eraan dat de farizeeën in de loop van de kerkgeschiedenis vaak als grote boosdoeners werden afgeschilderd. Zij werden vaak als de fanatieke tegenstanders van Jezus voorgesteld. Maar historisch is dat niet helemaal correct. Geen enkele groep was Jezus zo na als de beweging van de farizeeën. Wij moeten ons ervan bewust worden dat het op de spits drijven van die tegenstelling een voedingsbodem kan zijn voor antisemitisme.

Bron: Kathpress.at