Fatima: ‘Paus komt bidden voor Oekraïne en de wereldvrede’

De tussenstop is aan zijn reis toegevoegd, omdat hij tot Maria wil bidden voor de beëindiging van de oorlog in het hart van het christelijke Europa.
12/07/2023 - 10:50
Paus Franciscus in gebed bij O-L-Vrouw van Fatima in 2017
Paus Franciscus in gebed bij O-L-Vrouw van Fatima in 2017 © Vatican Media

Paus Franciscus reist op zaterdag 5 augustus vanuit Lissabon per helikopter naar het Portugese bedevaartsoord Fatima, waar Onze-Lieve-Vrouw in mei 1917 aan drie herderskinderen verscheen. Daarvan zijn er inmiddels al twee heilig. Op 22 juni 2023 werd zuster Lúcia dos Santos, de derde getuige van de Mariaverschijningen in Fatima, eerbiedwaardig verklaard. Franciscus bezocht het beroemde Portugese Mariaheiligdom al eens op 13 mei 2017, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de verschijningen en de heiligverklaring van de twee kleine zieners Francisco en Jacinta Marto.

Dat paus Franciscus het bedevaartsoord nu opnieuw bezoekt hoeft niet te verbazen, omdat hij zijn voornemen heeft duidelijk gemaakt om er te gaan bidden voor de wereldvrede. Daarbij denken wij uiteraard in eerste instantie aan de oorlog in Oekraïne. Maar daarnaast zijn er nog de vele vergeten oorlogen elders in de wereld, waarvoor er veel minder aandacht is en waar er evenzeer doden vallen. 

Iets meer dan een maand na het begin van de oorlog heeft paus Franciscus Rusland en Oekraïne al toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria. Dat gebeurde op 25 maart 2022 tijdens een plechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Toen al werd de band gelegd met de boodschap van Maria tijdens haar verschijning aan de herders van Fatima. Paus Franciscus heeft toen gebeden: Wij zijn de weg naar vrede kwijt. We zijn de les vergeten van de tragedies van de afgelopen eeuw, het offer van miljoenen doden in wereldoorlogen. We hebben de toezeggingen geschonden die we als Gemeenschap van Naties zijn aangegaan en we verraden de dromen van vrede van de volkeren en de hoop van de jongeren. Laat ons niet zinken in de oorlogsstorm. Bevrijd ons van oorlog, red de wereld van nucleaire dreiging.

Bron: Infocatho