Federaal parket komt opnieuw met eindvordering 'geen vervolging'

In 2015 kwam het federaal parket al met eindvordering, maar slachtoffers en advocaten vroegen telkens bijkomend onderzoek. Zo bleef de zaak aanslepen.
01/07/2024 - 16:00

Het federaal parket heeft een eindvordering klaar in Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk, zo meldt De Standaard enbevestigt de woordvoerder. ‘De strafvordering is klaar en overgemaakt aan de onderzoeksrechter. Het is nu wachten op een datum voor de raadkamer. Daar zullen de partijen zich kunnen uitspreken.’ Over de inhoud van de vordering wil het federaal parket geen informatie kwijt. Maar volgens de krant wil het parket niemand vervolgen, omdat de feiten verjaard zijn, niet bewezen kunnen worden of omdat ze al eerder door een rechtbank zijn beoordeeld.

Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik en schuldig verzuim binnen de Kerk, ging in juni 2010 van start met spectaculaire huiszoekingen in de Sint-Romboutskathedraal en het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen. In het onderzoek werden in totaal 68 verdachten geïdentificeerd. Er waren ook 83 burgerlijke partijen. Meerdere keren probeerde het federaal parket het onderzoek af te sluiten en voor de rechtbank te brengen. Maar verschillende slachtoffers vroegen via hun advocaat bijkomend onderzoek en de onderzoeksrechter ging daar gedeeltelijk op in.

'Hardnekkigheid en na-ijver'

De parlementaire onderzoekscommissie die opgericht werd na de televisiedocumentaire Godvergeten stelde vast dat ook justitie faalde in Operatie Kelk. Volgens het rapport van de Hoge Raad voor de Justitie over Operatie Kelk was er sprake van meerdere dysfuncties tijdens dat onderzoek, hoewel er geen beïnvloeding door de kerkelijke autoriteiten werd vastgesteld. De onderzoekscommissie pleitte dan voor de oprichting van een nieuwe onderzoekscommissie die zich verder over Operatie Kelk moet buigen na de verkiezingen.

Het meest delicate element van Operatie Kelk was de inbeslagname van de dossiers van de Commissie-Adriaenssens. Omwille van haar autonomie en het professionalisme waarmee de commissie slachtoffers ontving, vertrouwden in totaal zo’n 745 van hen hun verhaal eraan toe. Ook deze dossiers werden in beslag genomen.

Op de juridische website Jubel.be was advocaat Leo Neels niet mals voor dit aspect: ‘Van een vertrouwelijke, helende en verzoenende omgeving waren ze, zonder boe of ba, bijna te grabbel gegooid in wat later de mallemolen van het gerecht bleek te zijn. Het delicaat, slachtoffergericht werk werd ondergeschikt aan vervolgingshardnekkigheid en na-ijverige rivaliteit inzake slachtofferbijstand. Het resultaat daarvan oogt inmiddels niet erg fraai voor de samenleving.’

De kans bestaat dat advocaten Walter Van Steenbrugge en Christine Mussche opnieuw bijkomend onderzoek gaan vragen, waardoor de zaak weerom niet afgerond kan worden.