Femen-activiste omhelst christendom

De oprichtster van Femen in Brazilië neemt afstand van de organisatie en verontschuldigt zich bij alle christenen.
01/01/2016 - 15:44
Sarah Winter werd drie maanden geleden moeder. © Facebook Sara Winter

Sara Winter (23) stichtte de Braziliaanse tak van Femen, de feministische organisatie waarvan de leden topless actie voeren. Nu verontschuldigt ze zich tegenover christenen die ze heeft beledigd. Ze schreef daarover een pamflet van 30 bladzijden dat via haar website wordt verspreid. 

In een interview met de christelijke website Aleteia zegt Winter dat Femen haar aantrok omdat de organisatie zich verzette tegen gewelddadig politieoptreden. Voor iemand die opgroeide met een gewelddadige vader sprak dat erg aan, aldus Winter. Ze nam deel aan verscheidene protestacties, onder andere voor een kerk in Rio de Janeiro.

Daar heeft ze nu spijt van, zegt ze. Ze betreurt ook dat ze abortus onderging bij haar eerste zwangerschap, naar eigen zeggen onder druk van andere leden van Femen.

Niet buiten feministisch plaatje denken

Drie maanden geleden werd Sara Winter toch moeder. Femen noemt ze nu een grote illusie.

Als je hen bezigziet, lijken het moedige vrouwen, godinnen bijna. Als je ze ontmoet, blijken het heel gewone vrouwen, gemene vrouwen ook, die anderen lelijk en dik noemen.

Winter bleef ook met vragen zitten over de financiering van de organisatie, die ze vergelijkt met een sekte. 

We mogen niet buiten het feministisch plaatje denken. Als we dat doen, worden we vernederd. We mogen ook niet gelovig zijn. Je moet lesbisch of biseksueel zijn. Als je heteroseksueel bent, besteedt niemand aandacht aan je. Toen mijn kind werd geboren, besefte ik dat ik geen feminist ben en niet geloof in abortus. Ik ben een christen. Ik geloof in Jezus Christus.