Ferm: almaar meer boerinnen combineren huishoudhulp én boerderij

Landbouwersvrouwen die huishoudhulp en boerderij combineren, helpen de levenskwaliteit te verhogen en verlichten de last van het huishouden.
08/11/2021 - 16:42
 boerin én huishoudhulp
boerin én huishoudhulp © Ferm Huishoudhulp

Volgens Ferm Huishoudhulp, de organisatie met naar eigen zeggen 2.800 huishelden, kiest een toenemend aantal landbouwersvrouwen voor de unieke jobcombinatie van huishoudhulp en het runnen van een boerderij. Hun ondernemerschap en zorgtalent is meer dan welkom in de huishoudhulp. Want deze sector kreunt al langer onder het tekort aan arbeidskrachten. Zelf vinden de boerinnen de verbreding van hun sociale contacten, de waardering, de flexibele werkplanning en het verzekerd aanvullend inkomen belangrijke troeven.

Eigen ritme en grote waardering

Huishoudhulpen kunnen zelf hun uurrooster opstellen. Dit laat de landbouwersvrouwen toe hun werk beter af te stemmen op het ritme van de boerderij. Bovendien zorgen zij ervoor dat mensen werk en gezin kunnen blijven combineren of langer thuis kunnen wonen. Dat geeft extra betekenis aan de job. Ook de erkenning waarderen de boerinnen erg. An (47) uit Loenhout: Wij runnen met twee een familiaal kalverenbedrijf en ik werk ook veertien uur per week als huishoudhulp. Zonder dat aanvullend vangnet moeten we investeren in extra capaciteit en dat willen we niet. Als huishoudhulp mag ik bovendien mijn uren flexibel invullen. Dat is vooral handig bij de levering van de jonge kalfjes. Dan is hier het superdruk. Ik start in die periode gewoon een uur later bij mijn klanten. Die hebben daar geen probleem mee. Zo is de combinatie boerin en huishoudhulp ideaal. Dat bevestigt ook Emmy (58) uit Minderhout: Ik werk mee in ons klein kippenbedrijf en ben ook nog zestien uur per week huishoudhulp. Ik vind het fijn terug buitenshuis te kunnen werken. Met die zestien uur hou ik genoeg tijd over om bij te springen op de boerderij en er te zijn voor mijn kinderen en kleinkinderen.

Op maat van de klant

De job geeft veel voldoening aan huishoudhulpen die ook een landbouwbedrijf runnen, maar vraagt ook het nodige aanpassingsvermogen, enige creativiteit, empathie en sociale vaardigheden. Emmy: Op ons bedrijf gaat bijna elk gesprek over de boerderij. Plots met de klanten babbelen over andere onderwerpen en over hun grote en kleine zorgen, was voor mij een hele aanpassing. Intussen vind ik dat net verrijkend, een ferme verbreding van mijn wereld.

Ferm Huishoudhulp is een van de grote en toonaangevende dienstenchequebedrijven in Vlaanderen en staat bekend als een kwaliteitsvolle dienstverlener en betrouwbare werkgever. De organisatie beschikt over 21 kantoren in Vlaanderen van waaruit zij haar medewerkers op pad stuurt om te poetsen, te strijken, boodschappen te doen of maaltijden te bereiden. Op die manier worden 19.000 klanten bereikt.

Bron: Ferm