Ferm lanceert nieuwe 'Troostplek' in Deinze
Een jaar na de start van de coronacrisis is op 7 maart met een krachtig getuigenis van longarts Eva Van Braeckel in Deinze een nieuwe Troostplek ingehuldigd. Dr. Van Braeckel, die zelf in Deinze woont, ervaart als hoofd van de corona-afdeling van UZ Gent dagelijks wat het betekent om afscheid te moeten nemen in deze barre tijden, zonder omhelzingen en fysieke nabijheid. Een troostplek vindt ze een absolute meerwaarde.
Het vrouwennetwerk Ferm wil met de Troostplekken aan mensen de kans geven even aan hun zorgen te ontsnappen, om stil te staan bij de vele coronaslachtoffers en om verbondenheid te ervaren. Volgens Ferm volgden gisteren (zondag) duizenden mensen het Troostmoment via livestreaming. Zij beluisterden ook psychiater Dirk De Wachter, VRT- journaliste Kristien Bonneure en Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke over troost, hoop en veerkracht. De gastsprekers brachten hun boodschap in een aparte studio omwille van de coronarichtlijnen. Presentator was Fatma Taspinar. Meskerem Mees verzorgde de muzikale intermezzo’s.
De nieuwe Troostplek ligt in het prachtige provinciale domein De Brielmeersen. Op een heuveltje verrijst de bijzondere sculptuur van kunstenaar Luk Wets met de treffende titel: Ik omhels je. Lokale vrijwilligers van Ferm plantten er de voorbije dagen 4.000 bloembollen in de grond. Lokale siertelers leverden de bollen. Maar zonder de hulp van de groendienst van het domein en de vrijwilligers van Ferm uit de buurt was dit nooit gelukt. Zij hebben ze met eigen handen in de aarde gestopt, vertelt gedeputeerde Leentje Grillaert. In de zomer komt hier ook een bloemenweide met een wandelpad naar het kunstwerk, vult gedeputeerde An Vervliet aan.
Minister Wouter Beke zei: Ik hoop dat heel veel mensen hier op krachten komen. Het initiatief PlantTroost met de troostplekken sluit naadloos aan bij mijn actieplan voor mentaal welzijn, de campagne ‘Zorgen voor morgen’. De vele troostplekken kunnen helpen om mentale veerkracht te herwinnen en verbondenheid te voelen. Dat vrijwilligers de lokale troostplekken zelf vorm geven, maakt het zo bijzonder. Deze plekken zijn en blijven betekenisvol, ook voor wie later naar troost en verbinding zoekt.
Bij het kunstwerk staat een troostpaneel met woorden van troost en hoop. Net zoals bij de 310 lokale troostplekken die in Vlaanderen zijn opgericht, na een oproep op 2 mei 2020 van het vrouwennetwerk Ferm. Dankzij ons initiatief PlantTroost zijn er al in meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten stilteplekken in het groen, met bloemen en troostende woorden. Plaatsen waar iedereen naar toe kan om veerkracht en vertrouwen in de toekomst te herwinnen, nu maar ook later, los van corona. De bloembollen staan symbool voor die veerkracht. Dit huzarenstukje is het werk van de vele vrijwilligers van Ferm samen met hun gemeentebestuur of andere lokale partners, zegt Nik Van Gool, voorzitter van Ferm.
Bron: Ferm