Filipijnen sluiten kerkhoven op Allerheiligen en Allerzielen

Op bevel van de Filipijnse overheid worden de begraafplaatsen tussen 31 oktober tot 3 november voor het publiek gesloten.
19/09/2020 - 11:00

Op de Filipijnen is deze week door de overheid bekendgemaakt dat de kerkhoven op Allerheiligen en Allerzielen niet publiek toegankelijk zullen zijn. Op die manier wil ze de verspreiding van het coronavirus bestrijden. Het land is voorlopig het enige land ter wereld dat dergelijke voor het geloofsleven zo ingrijpende maatregel heeft afgekondigd. Van de week deed een Duitse liturgist nog een oproep om straks de duur van de kerstdiensten in te korten, om op die manier meer diensten te organiseren en om die zo veel mogelijk buiten op publieke pleinen en op kerkelijk symbolisch belangrijke plaatsen te houden.

Volgens officiële cijfers trokken vorig jaar rond Allerzielen meer dan 1,7 miljoen inwoners van Manilla naar de kerkhoven van de Filipijnse hoofdstad.

Op de Filipijnen trekt de bevolking elk jaar op Allerzielen massaal naar het kerkhof om er de graven van familieleden en geliefden te versieren en te verzorgen. Volgens de burgemeester van Manilla, Francisco Domagoso, is een toestroom van gelovigen op die dag niet te vermijden. Vandaar de drastische maatregel om besmetting te voorkomen.

Bron: Kipa-Apic