Filipijnse bisschop David trotseert presidentiële aanvallen

In zijn dossier Filipijnen brengt Tertio deze week een portret van bisschop Pablo ‘Ambo’ David, die door president Duterte met de dood werd bedreigd.
05/02/2019 - 12:08
Bisschop Pablo Virgilio 'Ambo' David van het Filipijnse Caloocan
Bisschop Pablo Virgilio 'Ambo' David van het Filipijnse Caloocan © RR/Tertio

Bisschop Pablo Virgilio ‘Ambo’ David (1959) is het tiende kind uit een gezin van 13. Na zijn priesterwijding studeerde hij theologie aan de Ateneo de Manila University en aan de KU Leuven, waar hij in 1991 doctoreerde met een proefschrift over het boek Daniël. In 2006 werd David hulpbisschop van San Fernando in de provincie Pampanga op het eiland Luzon. Tien jaar later werd hij geïnstalleerd als bisschop van Caloocan, de op twee na grootste stad van de Filipijnen die deel uitmaakt van de hoofdstedelijke regio rond Manilla. In 2017 werd hij verkozen tot ondervoorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie (CBCP).

Een half jaar de aanstelling in januari 2016 van mgr. Ambo David als bisschop van Caloocan, trad Rodrigo Duterte aan als president nadat hij op 9 mei de verkiezingen had gewonnen. Zijn beleidsprioriteiten waren en blijven de strijd tegen corruptie en tegen drugs. Die War on Drugs woedt intussen hevig in het bisdom Caloocan. Bisschop David bestempelde het in augustus vorig jaar nog als een killing field. Filipijnse academici beschouwen het als de Ground Zero, het epicentrum, van Duterte’s oorlog tegen drugs.

‘Nutteloze dwazen’

Volgens een Filipijnse broeder van de Congregatie der Missie is bisschop David erg begaan met wat in zijn bisdom gebeurt. Veel druggebruikers en -dealers werden er na het aantreden van Duterte gedood zonder dat iemand ter verantwoording werd geroepen. Hij is erg betrokken bij zijn kudde en hij kende de slachtoffers bij naam. Het verbaasde me helemaal niet dat hij zich op een bepaald moment scherp begon uit te spreken tegen die moorden, zegt de broeder die zich inzet voor de weduwen en wezen van Duterte’s War on Drugs.

Hoofd afhakken

Naast de War on Drugs zijn er ook nog de talloze aanvallen op de katholieke Kerk door president Duterte. Op 5 december riep hij de bevolking zelfs op de bisschoppen te vermoorden. Het zijn nutteloze dwazen. Ze leveren alleen maar kritiek, fulmineerde de president nadat hij eind november onverholen doodsbedreigingen had geuit aan het adres van bisschop David. Duterte beschuldigde hem toen van het stelen van schenkingen aan de kerk en van drugsgebruik. De president dreigde er toen mee bisschop Davids hoofd af te hakken als hij hem op heterdaad zou betrappen.

Donderpreek

De brutale uitval naar bisschop David in november kwam er een week voordat een rechtbank in Caloocan City op 29 november drie politieofficieren schuldig bevond aan de moord op de 17-jarige Kian delos Santos tijdens een antidrugsoperatie in augustus 2017. Getuigen van de moord zochten een onderkomen bij de bisschop die zich nadien met succes wist te verdedigen tegen de beschuldiging dat hij de rechtsgang had belemmerd. Een jaar na de feiten hield de bisschop tijdens een herdenkingsdienst voor Delos Santos een bijtende donderpreek tegen iedereen die bij de buitengerechtelijke moordpartijen door doodseskaders betrokken is, ze beveelt, uitvoert, oogluikend toelaat of eraan verdient. Wee wie zich christen noemt maar geen zier geeft om de slachtoffers van de extrajudiciële moorden, of zelfs om priesters die vermoord worden. Jullie, die het zich nog kunnen veroorloven te lachen zelfs wanneer jullie geloof met voeten wordt getreden en jullie God dom wordt genoemd. Die laatste opmerking was een sneer aan het adres van Duterte die de uitspraak had gedaan.