Filipijnse Kerken vragen tussenkomst VN

De Filipijnse Kerken overhandigden een uitvoerig rapport over de 8.000 doden in president Dutertes 'oorlog tegen de drugs' aan de Verenigde Naties.
16/04/2017 - 10:16

De Filipijnse katholieke en protestantse Kerken hebben aan de Verenigde Naties documentatie overhandigd over de meer dan 8.000 doden in de strijd van president Duterte tegen drugs. De gegevens, die al in april werden overhandigd, documenteren duizenden moorden, meestal van armen, verduidelijkt de redemptorist Ciriaco Santiago. Het rapport werd bezorgd in het vooruitzicht van de evaluatie van de mensenrechten op de Filipijnen, die in mei in de VN plaatsheeft en om de vier jaar voor elk van de 192 lidstaten wordt gehouden.

Volgens Johanna May dela Cruz, van de koepel van protestantse Kerken, maakt het rapport duidelijk dat er met betrekking tot de aanhoudende schending van de mensenrechten onder president Duterte een cultuur van straffeloosheid heerst. Sinds zijn aantreden in juni 2016 werden volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 8.000 mensen vermoord. Daarvan werden er minstens 5.500 door burgermilities omgebracht. De meerderheid daarvan zijn kleine criminelen uit de armenwijken in Filipijnse steden.

Bron: Ucanews/Radio Vaticana (Duitstalig)