Filipijnse overste voor Broeders van de Christelijke Scholen

Wereldwijd beheren meer dan 3.000 broeders van de christelijke scholen ruim1.125 scholen, hogescholen en universiteiten.
25/05/2022 - 09:00
Broeder Armin Luistro bij paus Franciscus
Broeder Armin Luistro bij paus Franciscus © Vatican Media

701 afgevaardigden van de congregatie van de Broeders van de Christelijke Scholen hebben op hun algemene kapittel in Rome hun Filipijnse confrater Armin Luistro (60) verkozen tot de 28ste opvolger van hun stichter, de heilige Jean-Baptiste de la Salle (1651-1719). De Franse priester richtte de broedercongregatie in 1680 op in het Franse Reims met als charisma de bevordering van het onderwijs aan de armen. Momenteel zijn er wereldwijd 3.116 Broeders van de congregatie en meer dan 90.000 lekenmedewerkers actief. Zij beheren 1.125 scholen en onderwijscentra in 80 landen, met een slordige 1 miljoen scholieren en studenten. De broeders streven ernaar om jonge, vooral kansarme mensen een degelijke christelijke opvoeding te geven.

In zijn toespraak tot medewerkers van het generalaat en de Lasalliaanse broeders, herinnerde de 28ste generaal-overste aan het feit dat hij van het Aziatische continent afkomstig is, met zijn problemen als armoede, onrecht, stammenoorlogen en misbruik. In de Aziatische regio hebben we landen, eilanden die over 10 of 20 jaar misschien zullen verdwijnen als gevolg van klimaatverandering. Er zijn oorlogen gaande in Myanmar, in verschillende delen van Pakistan en er zijn politieke omwentelingen zoals in Sri Lanka, die onze missie bedreigen. We hebben geen antwoorden op al die problemen. Het christendom is slechts een minderheid in de gediversifieerde cultuur van Azië.

De nieuwe overste vroeg de broeders zich te bezinnen over de vraag hoe ze een dialoog kunnen aangaan met de verschillende culturen en realiteiten waarin zij zich bevinden. Armin Luistro erkende dat hij niet alleen het antwoord kan vinden op deze uitdagingen. Tegelijk riep hij zijn broeders op tot eenheid om de droom van de stichter ook vandaag nog werkelijkheid te laten worden. 

Bron: Vaticannews.va