Film over geloofsvervolging is Oscarkandidaat

De kortfilm 'Watu Wote: All of us' vertelt het waargebeurde verhaal van passagiers op weg naar de grens met Somalië.
18/02/2018 - 11:00
De crew van Watu Wote
De crew van Watu Wote © Watu Wote/Twittter

De 22 minuten durende film Watu Wote: All of us, over het moedige antwoord van moslims in Kenia op de vervolging van christenen door de Somalische islamfundamentalistische terreurgroep Al-Shabaab, is voorgedragen voor een Oscar. De film vertelt het verhaal van buspassagiers op weg naar Mandera, een klein stadje aan de grens met Somalië in het noordoosten van Kenia. De bus werd in december 2015 aangevallen door leden van de terreurgroep Al-Shabaab die van plan waren om de christenen van de moslims te scheiden om hen te kunnen doden. De moslims weigerden zich kenbaar te maken. Dankzij hun moed werden de christenen gered. De film werd mee gefinancierd door de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.

Producent Tobias Rosen zegt dat het idee voor het scenario aan een kort krantenartikel werd ontleend. Scenarist Julia Drache ontwikkelde een verhaal dat duidelijk maakt hoe de solidariteit tussen mensen en acties van ieder individu de loop van de geschiedenis kunnen veranderen. De film toont ook het wantrouwen en de angst die integraal onderdeel is van de levens van veel Kenianen. De hoofdpersoon is een jonge christelijke vrouw die eerder haar man en een kind bij een jihadistische aanval verloor. Het filmteam en de acteurs komen uit Kenia en Somalië en zijn zowel moslims als christenen.

De film, geregisseerd door Katja Benrath en met Felix Striegel als cinematografe, werd in 2016 gemaakt als een afstudeerproject voor de Duitse filmuniversiteit Hamburg Media School. Watu Wote: All of us maakt duidelijk dat er verandering kan ontstaan door lijden, maar ook door geloof en door bij elkaar te blijven.

Bron: KIN