Film over legendarische Roemeense kardinaal Hossu

De kerkleider weigerde te zwichten voor de druk en werd symbool van het verzet tegen de communistische dictatuur in Roemenië.
16/06/2023 - 12:23
Kardinaal Iuliu Hossu
Kardinaal Iuliu Hossu © Wikipedia

Vandaag heeft de première plaats van een film over de legendarische kardinaal Iuliu Hossu, die na de Tweede Wereldoorlog jarenlang zat opgesloten in de gevangenis van Sighet in Roemenië. De film De Kardinaal, geregisseerd door Nicolae Margineanu, schetst een ontluisterend portret van de jarenlange communistische onderdrukking in Roemenië. 

Hossu was een bisschop van de Roemeense Grieks-Katholieke Kerk. Hij werd in 1910 tot priester gewijd en werd in 1917 benoemd tot bisschop van Gherla, een bisdom dat in 1930 werd omgedoopt tot het bisdom Cluj-Gherla. In oktober 1948 werd hij door het communistische bewind vanwege zijn verzet tegen de communistische regering en de vervolging van de Grieks-katholieke Kerk gearresteerd en gevangengezet. Daarna werd hij met andere gearresteerde Grieks-katholieke bisschoppen met nauwelijks voldoende voedsel en in de bittere koude vastgehouden in een villa. 

Kardinaal Iuliu Hossu weigerde het aanbod om zijn geloof af te zweren en om metropoliet te worden bij de Roemeens-orthodoxe kerk.

Daarop werd hij in het Căldărușani-klooster en later ook in de beruchte Sighetgevangenis opgesloten. Uiteindelijk werd hij in 1955 vrijgelaten en tot aan zijn dood in 1970 in een klooster in de buurt van Boekarest onder huisarrest geplaatst. In 1969 werd hij door de paus tijdens een consistorie in pectore (dit wil zeggen zonder dat de naam van de betrokkene omwille van zijn veiligheid bekend wordt gemaakt) tot kardinaal gecreëerd. 

Bron: Info Chretienne