Film over twee tienermoeders wint oecumenische filmprijs

De film 'Maternal' van de Argentijnse regisseur Maura Delpero wordt geloofd voor zijn esthetische kwaliteiten en omdat hij aanzet tot nadenken.
19/08/2019 - 16:31
Maternal van Maura Delpero
Maternal van Maura Delpero © Oecumenische Jury van het filmfestival van Locarno

De film Maternal van Maura Delpero, over twee tienermoeders in een klooster in Argentinië, heeft de prijs van de oecumenische jury vanInterfilmen Signisvan het filmfestival in de Zwitserse stad Locarno gewonnen. Het festival wordt al sinds 1946 jaarlijks georganiseerd.

Paola, een jonge zuster, woont in een klooster dat jonge moeders verwelkomt. Een van hen, Lu, laat haar kindje in het klooster achter. Regisseur Maura Delpero vertelt via deze film een ​​intens verhaal van vrouwen en hun ervaringen rond seksualiteit, zwangerschap, liefde, zorg en opvoeding van kinderen. Aan de oecumenische filmprijs van Interfilm en Signis, die in samenwerking met de Zwitserse katholieke en de gereformeerde Kerk wordt toegekend, is een bedrag van 20.000 euro verbonden. De onderscheiding wordt toegekend aan een esthetisch hoogstaand werk dat universele morele vragen oproept.

De film Vitalina Varela van de Portugese regisseur Pedro Costa kreeg van diezelfde jury een eervolle vermelding. De film schetst het portret van een vrouw afkomstig van Kaapverdië die worstelt om te overleven in een arme wijk in Lissabon. De prent werd een van de grote winnaars van de officiële competitie van het festival. Bovendien kreeg Vitalina Varela, die zelf als actrice in de film optrad, in die officiële competitie nog een tweede Golden Leopard als beste hoofdactrice.

De prijs voor de beste acteur van het filmfestival van Locarno ging naar de Braziliaanse Regis Myrupu voor zijn rol als inheemse havenarbeider in A FebreDamien Manivel won de prijs voor beste regisseur met de dansfilm Les enfants d'Isadora.

Bron: Kipa-Apic/Vaticannews.va