Film over vrouwenrechten wint Oecumenische Prijs van Berlinale

De jury van de Berlinale looft de gedurfde beschrijving van de transformatie van een arme jonge vrouw tot verdedigster van de rechten van de vrouw.
19/02/2019 - 10:00

De oecumenische jury van de Berlinale, het filmfestival van Berlijn, heeft haar prijs toegekend aan de film God Exists, Her Name Is Petrunya (God bestaat, haar naam is Petrunya) van de Macedonische cineaste Teona Strugar Mitevsk. De jury heeft veel lof voor de manier waarop de Macedonische de transformatie schetst van een arme, jonge vrouw tot een bewuste verdedigster van de vrouwenrechten, die ingaat tegen de patriarchale tradities. De oecumenische jury waardeert bovendien bijzonder dat de film bovendien is gebaseerd op waar gebeurde feiten.

De film Midnight Traveller van Hassan Fazili, kreeg van de jury een eervolle vermelding. Regisseur Fazili maakt aan de hand van het verhaal over de vlucht van zijn familie vanuit Afghanistan, met behulp van een smartphone, de urgentie en directheid van de wereldwijde migratiecrisis duidelijk.

De oecumenische jury van de Berlinale is sinds 1992 samengesteld uit zes afgevaardigden van Interfilm en Signis, de internationale filmorganisaties van respectievelijk de protestantse en katholieke Kerk.

Bron: Kipa-Apic