Film 'Wildcat' over Flannery O'Connor zet Gods gratie op z'n kop
'Wildcat' was eind vorig jaar al te zien op verschillende filmfestivals en verschijnt vanaf begin mei beperkt in de bioscoop. Het is nog afwachten of er ook een Europese release komt.
Flannery O'Connor is bij ons niet zo bekend, maar ze behoort in de VS tot de klassiekers van de 'Southern Gothic', een literatuurgenre uit de zuidelijke Verenigde Staten van de 20ste eeuw waarin de nadruk ligt op de regionale setting, groteske en verontrustend onvolmaakte personages en sinistere situaties van misdaad, geweld en vervreemding. Andere bekende vertegenwoordigers van het genre zijn Truman Capote, Anne Rice en William Faulkner.
De gotische verhalen van de katholieke O'Connor zijn vaak ook een verkenning van morele, ethische en spirituele vragen, zoals de spanning tussen wereldse en spirituele waarden, de worsteling met imperfecties, de strijd tussen goed en kwaad, de Kerk als het lijdende lichaam van Jezus en Gods vergeving en redding in het alledaagse leven.
De nieuwe film 'Wildcat' vertelt over Flannery O'Connors eigen worsteling om haar eerste roman gepubliceerd te krijgen en met haar diagnose van de auto-immuun ontstekingsziekte lupus.
Actrice Maya Hawke speelt O'Connor terwijl haar vader, Ethan Hawke, de film regisseerde, schreef en produceerde. Ze kwamen op het idee voor de film toen Maya Hawke voor een auditie aan het Juilliard conservatorium een monoloog maakte op basis van O'Connor's postuum gepubliceerde 'Prayer Journal' (gebedsdagboek). Toen ze de monoloog voor haar familie opvoerde, werden ze omvergeblazen. De persoonlijke band met O'Connor bleef en uiteindelijk vroeg Maya aan haar vader om haar te helpen om de film te realiseren.
Uitvoerend producer Eric Groth 'vind het geweldig dat Ethan en Maya dit maakten als vader en dochter'. Maar het verhaal is ook belangrijk om te vertellen in deze tijd, zo legt hij uit aan CNA, omdat 'de cultuur echt van haar kan leren'.
‘Ik denk dat ze een heel groot vermogen had om al wat ze geloofde te laten samenvallen met datgene waarnaar ze in haar tijd leefde.’
De producer vertelt dat O'Connor in zijn ogen 'de gratie op zijn kop zet. We stoppen God als het ware in een doosje en denken dat als God genade wil schenken, dat via een heel mooi kanaal naar buiten zal komen. Volgens mij zegt Flannery: "Kijk, God kan genade schenken via elke weg, op elk moment en op elke manier."'
O'Connor 'zag de rommeligheid van de wereld en dat onze levens rommelig zijn' en 'God zit er middenin'.
Groth hoopt dat kijkers dat van de film zullen meenemen.
Bekijk de trailer
Engels zonder ondertitels.
Bron: NCR (Engels) - Lees meer over de religieuze visie van Flannery O'Connor (Engels)