Finland: Eerste roeping van dominicaan sinds de Reformatie

De dominicanen verdwenen in de dertiende eeuw volledig uit het land en zijn er pas sinds vorige eeuw, met vooral Duitse confrators, opnieuw actief. 
04/09/2023 - 10:00
Broeder Gregorius Pehrman o.p wordt de eerste Finse dominicaan sinds de Reformatie
Broeder Gregorius Pehrman o.p wordt de eerste Finse dominicaan sinds de Reformatie © o.p.

De vreugde is bijzonder groot bij de kleine gemeenschap van de dominicanen in Finland. Op zondag 27 augustus 2023 legde de broeder Gregorius Pehrman o.p. in de kathedraal van Helsinki zijn plechtige professie af bij de orde. De orde van de dominicanen is pas sinds vorige eeuw opnieuw actief in het land. Gregorius Pehrman o.p is de eerste dominicaan die sinds de periode van de Reformatie opnieuw geloften heeft afgelegd. 

De dominicanen, speelden in de dertiende eeuw een belangrijke rol bij de verkondiging in het Scandinavische land. De eerste dominicanen bereikten het land vanuit het zuiden van Zweden, dat destijds Finland bestuurde. In 1249 opende de orde kloosters in Turku en Viipuri (tegenwoordig Vyborg in Rusland).

Maar zoals bekend keerde het land zich daarna in de tijd van de Reformatie af van de katholieke Kerk. Vandaag zijn er 5,6 miljoen lutheranen en orthodoxen en nauwelijks nog 16.000 katholieken en 20 priesters die actief zijn in acht parochies.. De Orde was al aanwezig in Zuid-Zweden, dat destijds Finland bestuurde, en stichtte van daaruit in 1249 kloosters in Turku en Viipuri (tegenwoordig Vyborg in Rusland), voordat ze met de Reformatie verdween, om in de 20e eeuw weer terug te keren. 

Bron: Dominicanen