First Nations nodigen paus uit naar internaat in Saskatchewan

Volgens de Canadese First Nations is de spijtbetuiging van de paus van cruciaal belang voor de heling van de wonden die in het verleden zijn geslagen.
28/05/2022 - 15:36
Paus Franciscus tijdens een ontmoeting met inheemse leiders uit Canada
Paus Franciscus tijdens een ontmoeting met inheemse leiders uit Canada © Vatican Media

Vertegenwoordigers van de First Nations (de inheemse volkeren in Canada die niet behoren tot de Inuit of Métis) dringen erop aan dat paus Franciscus een bezoek zou brengen aan het internaat voor inheemse kinderen in Muskowekwan. Het is de enige vandaag nog bestaande kostschool in Saskatchewan, waar de kinderen van inheemse stammen naartoe werden gestuurd voor inculturatie en heropvoeding. Bovendien werd hier nog niet zon lang geleden een 35-tal graven van kinderen ontdekt, die er onder meer door verwaarlozing om het leven waren gekomen. 
De paus maakte eerder al zijn plannen bekend om indien mogelijk al in juli naar Canada te reizen om er excuses aan te bieden voor de rol van de katholieke Kerk in het trauma dat vele inheemsen hebben opgelopen door hun gedwongen verblijf in residentiële scholen. Hij heeft daarvoor vorige maand ook al een eerste excuses aangeboden tijdens een ontmoeting met delegaties van inheemsen in Rome. 

Susan Beaudin, een van de overlevenden die zelf getraumatiseerd raakte tijdens haar verblijf in de school aan de rand van een indianenreservaat, was erbij in Rome. Zij vertelde onder meer dat zij eerder maar moeilijk zou geloofd hebben dat zij als overlevende en Anishinaabe- en Nehiyawak-vrouw samen aan tafel zou zitten met aartsbisschop Don Bolen van van Regina om er met de hulp van veel mensen haar tragische verhaal te vertellen. Dit was een zware reis, die veel tranen heeft gekost en veel families heeft kapot gemaakt. Wij hebben zoveel meegemaakt. Vandaag werkt zij samen met mgr. Bolen als medevoorzitter van het Waarheids- en Verzoeningscomité van het aartsbisdom en helpt zij bij het genezings- en verzoeningsproces tussen andere overlevenden en de katholieke Kerk. Zijn benadrukt het belang van de spijtbetuiging voor het genezingsproces, al is daarmee ook uiteraard niet alles vergeten en al zal de heling nog tijd vragen. Wij willen van de paus horen dat het hem spijt.

In de regio van Saskatchewan waren er 22 residentiële scholen waar op bevel van de Canadese overheid meer dan 10.000 Firstnations-kinderen werden ondergebracht. De helft van die scholen werd beheerd door de katholieke Kerk. Die inheemse kinderen werden er niet alleen verwaarloosd, maar soms ook seksueel, fysiek, mentaal en spiritueel misbruikt. Daarom wordt gehoopt dat de paus als leider van de katholieke Kerk Muskowekwan zal bezoeken en er verantwoording zal afleggen op de plek waar deze vreselijke misstanden plaatsvonden.

Bron: FISN/SASKToday