Focolare viert tachtigste verjaardag

7 december 1943 markeert de officiële geboortedatum van de Focolare-beweging.
07/12/2023 - 15:45

Op 7 december wordt de tachtigste verjaardag gevierd van de oprichting van de Focolarebeweging. Bij die gelegenheid werd Margaret Karram, de huidige voorzitter van de Focolare, en de leiding van de beweging bij paus Franciscus ontvangen.

In zijn toespraak vroeg paus Franciscus aan de leden van de Focolare om stichter van vrede te zijn in een verdeelde wereld. Verwijzend naar het ontstaan van de beweging op het einde van de Tweede Wereldoorlog vertelde hij dat de wereld nog steeds nood heeft aan bouwers van broederschap en vrede tussen mensen en naties. ‘Oorlogen kennen alleen verliezers, slechts wapenfabrikanten winnen. Als er een jaar lang geen wapens worden gemaakt, dan zou de honger in de wereld eindigen.’

Hij nodigde de leden van de beweging ook uit om ervoor te zorgen dat de droom van een synodale en missionaire Kerk steeds meer werkelijkheid kan worden.

Hij droeg hen ook op ‘om een klimaat van wederzijds luisteren en familiale warmte te verspreiden, waarin we elkaar respecteren en voor elkaar zorgen.’

De paus in gesprek met Margaret Karram en co-voorzitter Jesús Morán
De paus in gesprek met Margaret Karram en co-voorzitter Jesús Morán © Vatican Media

De 80ste verjaardag herdenkt dat de stichter van de Focolare, Chiara Lubich, zich op 7 december 1943 aan God heeft toegewijd. Lubich verbond zich ertoe het Evangelie en vooral het gebed van Jezus ‘Opdat allen één mogen zijn’ (Joh 17,21) een centrale plaats te geven in haar leven.

Zo werd de kleine gemeenschap, nog te midden van het puin van de Tweede Wereldoorlog, geboren vanuit het streven om de vrede en eenheid onder alle volkeren te bevorderen. De boodschap en daarmee ook de beweging zou zich al snel over de hele wereld verspreiden. Tegenwoordig is de beweging aanwezig in 182 landen, waar zij de eenheid en broederschap in deze gefragmenteerde en tragische tijden tracht te bevorderen. Onder de leden telt Focolare christenen uit verschillende kerken, maar evenzeer gelovigen van talloze religies en ook mensen zonder een specifieke religieuze overtuiging.

Vanmorgen werden Margaret Karram en Jesús Morán, respectievelijk voorzitter en co-voorzitter van de Focolarebeweging, en een afvaardiging van de beweging bij de paus in audiëntie ontvangen. ‘Wij hebben hem de liefde en genegenheid overbracht van de duizenden mensen die wereldwijd het charisma van eenheid beleven. Wij willen onze dienst aan de Kerk vernieuwen tijdens deze synodale reis, in samenwerking met vele anderen die willen bijdragen tot de vrede.’

Vanavond wordt om 18 uur in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome nog een dankmis gehouden voor deze tachtigste verjaardag. Die plechtigheid wordt geleid door kardinaal Kevin Joseph Farrell, de prefect van het dicasterie voor de leken, het gezin en het leven.

Ook elders in de wereld vieren Focolare-gemeenschappen over de hele wereld vandaag deze verjaardag, als getuigen van de nabijheid van broederlijke liefde die alle grenzen overstijgt en die tegemoet komt aan alle menselijke omstandigheden.

Bron: Zenit/VIS