Fragmenten van oudste kelk ontdekt in Engeland

De vroegchristelijke fragmenten uit de vijfde of de zesde eeuw zijn te zien in het Vindolanda Museum.
08/09/2020 - 14:48

Engelse archeologen hebben bij opgravingen onder een kerk uit de vijfde of de zesde eeuw in het Romeinse fort van Vindolanda in Northumberland fragmenten van een kelk ontdekt. Het zou gaan om de oudste vroegchristelijke vondst ooit in Engeland gedaan. De vondst was mogelijk omdat de kerk was ingestort waardoor verschillende voorwerpen samen met de vloer van het gebouw werden begraven. Eerder werden bij de opgravingen aan het fort ook al 421 goed bewaard gebleven schoenen, een 800-tal stukken textiel, houten voorwerpen en een serie Vindolanda-tabletten, met honderden verschillende correspondentiebrieven in Romeins cursief schrift opgegraven.

Dit is het enige draagbare artefact uit deze periode dat nog is gevonden en versierd is met afbeeldingen.

Op de kelkfragmenten zijn christelijke symbolen te zien, zoals schepen, kruisen, vissen, een walvis, engelen en het chi-rho (een van de vroegste vormen van het Christusmonogram, redactie). De resten van de kelk werden teruggevonden bij de ruïnes van het Romeinse fort langs de Muur van Hadrianus in Northumberland.

De eerste Romeinse garnizoenen vestigden zich al in de 1ste eeuw in het grensgebied tussen Engeland en Schotland.

Dr. David Petts van de Universiteit van Durham spreekt over een opwindende vondst uit een slecht begrepen periode in de geschiedenis van Groot-Brittannië. De banden met de vroegchristelijke kerk zijn ongelooflijk belangrijk. Dit voorwerp is uniek in een Britse context. Verder onderzoek zal ons veel leren over de ontwikkeling van het vroege christendom in het begin van de middeleeuwen.

Bron: heritagedaily.com