Francisco en Jacinta zijn jongste heiligen in de Kerk

In Fatima werden zaterdag twee van de drie getuigen van de Mariaverschijningen door paus Franciscus heilig verklaard.
05/12/2020 - 00:00
Lucia met haar neef Francisco en haar nicht Jacinta Marto in 1917
Lucia met haar neef Francisco en haar nicht Jacinta Marto in 1917 © Fatima

Paus Franciscus vierde zaterdagmorgen in Fatima, in aanwezigheid van honderdduizenden gelovigen, de honderdste verjaardag van de verschijningen van Maria. De paus kwam vrijdag in de vooravond als pelgrim van hoop en vrede aan in Portugal. Na zijn ontmoeting met de Portugese president en zijn verplaatsing per helikopter hield hij een gebed voor de wereldvrede en leidde hij het rozenkransgebed met de gelovigen in het Mariaheiligdom.

Met zijn bezoek aan het Mariaheiligdom maak Franciscus de blijvende actualiteit van de oproep van Maria tot bekering duidelijk. Daarmee treedt hij ook in het spoor van zijn voorganger Joannes Paulus II die naar Fatima kwam om er Maria te bedanken na de moordpoging van de Turk Ali Agca. De Poolse paus was ervan overtuigd dat hij de aanslag slechts dankzij de tussenkomst van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima had overleefd.

Boodschap van vrede en hoop

Net honderd jaar nadat drie ongeletterde herderskinderen, die beweerden dat Maria aan hen verschenen was, levend in olie dreigden verbrand te worden omdat bijna niemand - en aanvankelijk ook de kerkleiding niet - hun getuigenis geloofde, werden twee van de drie kinderen door paus Franciscus heilig verklaard. De boodschap van Maria nog tijdens de Eerste Wereldoorlog - en midden in de antiklerikale Revolutie in het Zuid-Europese land - bemoedigde niet alleen de Portugese gelovigen in een periode van vervolging en beproeving. Zij zorgde er ook voor dat Fatima zou uitgroeien tot het vierde populairste bedevaartsoord ter wereld na Guadeloupe (Mexico, 13 miljoen pelgrims), Aparicida (Brazilië, 11 miljoen) en Lourdes (6 miljoen). Francisco Marto (1908-1919) en Jacinta Marto (1910-1920) worden vandaag meteen de jongste heiligen in de katholieke Kerk die niet als martelaar gestorven zijn.

Twee nieuwe heiligen

Jacinta (7) en Francisco (9) maakten op 13 mei 1917, samen met hun 10-jarige nicht Lucia dos Santos, voor de eerste keer kennis met Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in een weide waar zij hun schapen lieten grazen. De verschijningen werden bekroond met hetzonnewonder van oktober 1917 in aanwezigheid van vele andere getuigen. Die bovennatuurlijke gebeurtenis nam bij vele critici destijds de twijfels weg over de authenticiteit van hun getuigenis.

Francisco en Jacinta overleden nauwelijks twee jaar later aan de gevolgen van de Spaanse griep. Lucia kwam terecht in een weeshuis. Maar zij trad later in bij de karmelietessen en stierf in 2005 in een klooster van de Karmel in Coïmbra. Intussen is een proces voor haar zalig- en wellicht later ook heiligverklaring opgestart.

Bron: I.Media/AP

Lees verder: 100 jaar geleden verschijnt Maria in Fatima