Franciscus onderweg naar Mongolië voor historisch bezoek

Paus Franciscus wordt vrijdagmorgen verwelkomd op de Genghis Khanluchthaven in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar.
31/08/2023 - 12:30
Eucharistie in de kathedraal van Ulanbaatar
Eucharistie in de kathedraal van Ulanbaatar © Zusters van de Jacht

De paus reist donderdagavond om 18.30 uur vanuit Rome als eerste paus in de geschiedenis naar Mongolië, een land dat volledig wordt omgeven door Rusland en China. Het bezoek aan het Oost-Aziatische land is de 43ste buitenlandse reis van paus Franciscus en zijn vierde reis van dit jaar. Hij zal er in totaal vier toespraken en een preek houden. 


Scheut en Zusters van de Jacht

Het land, dat 51 keer zo groot is als België, telt 3,5 miljoen inwoners, van wie er nauwelijks 1.500 katholiek zijn. Na de communistische machtsovername in 1924 werd Mongolië officieel atheïstisch en volgde een vervolging van de geloofsgemeenschappen, waaronder ook boeddhisten die op dat moment de meerderheid van de bevolking vertegenwoordigden.

In 1992 werden opnieuw diplomatieke relaties aangeknoopt tussen de Heilige Stoel en de Republiek Mongolië. 

Het bezoek heeft een Belgische dimensie omdat religieuzen van de Belgische congregaties van Scheut en de zustertak daarvan, de Zusters van de Jacht, een belangrijke rol speelden bij de verkondiging en uitbouw van caritatieve werken zoals het onderwijs en de gezondheidszorg. In 2016 werd de eerste Mongoliër - Joseph Enk - tot priester gewijd. Vandaag zijn er in het land een 25-tal missionarissen en een 50-tal zusters van 14 verschillende congregaties in 6 parochies actief.


Interreligieuze ontmoeting

Franciscus komt vrijdagmorgen om 10 uur aan op de Dzjengis Khanluchthaven in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar. Zaterdagmorgen zijn er ontmoetingen met president Uchnaagiin Khürelsükh, premier Luvsannamsrai Oyun-Erdene en vertegenwoordigers uit de politiek en de samenleving. Volgens president Khürelsükh wordt met het eerste pausbezoek aan zijn land een nieuwe fase ingeluid van de bilaterale betrekkingen en samenwerking tussen beide staten. Later op de dag is er nog een ontmoeting met bisschoppen, priesters, missionarissen en religieuzen in de katholieke Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal van Ulaanbaatar. 

Het hoogtepunt van het bezoek is de interreligieuze bijeenkomst van zondagmorgen 3 september in het Huntheater, waar Franciscus een toespraak tot de leiders van verschillende geloofsgemeenschappen zal houden.

Zondag viert hij om 16 uur in een sportstadion ook eucharistie met de kleine katholieke gemeenschap. Maandagmorgen is er onder meer nog een bezoek aan het Caritascentrum in Ulaanbaatar gepland, met de inhuldiging van een Huis van Barmhartigheid. Om halftwaalf keert hij terug naar Rome.